dinsdag 11 mei 2021

Taco van der HOORN

nòg stràffer dan eerst gedacht

 

Dit mag, met nog zeven maanden te rijden, nu als (één van) dé topprestaties uit 2021 gecatalogeerd worden. Taco van der Hoorn lanceerde zelf de vroege vlucht van de dag waarin hij het voortouw niet meer losliet. De cijfers die daarmee gepaard gaan: met enkele anderen vrijwel 190 km. of vier en een halfuur in de aanval met een maximale voorsprong van 6’30” aan een uurgemiddelde van 43,6 km.! In-cre-di-bi-le !!!

Deze 27-jarige geboren Rotterdammer komt niet uit de lucht gevallen maar bij nader inzien is hij nòg straffer dan eerst gedacht. Als tiener viel hij niet op, al koos hij zijn koersen kwalitatief uit, waarvan hij tien jaar geleden (toen nog in Moerkerke) de Guido Reybrouck Classic won in de spurt nog wel. Dat fraaie geesteskind van Hubert Van Nieuwkerke heeft nog meer kleppers in zijn portfolio. Taco leidde als belofte een anoniem bestaan maar kreeg toch een kans als contractrenner bij Roompot - Nederlandse Loterij die hij vanaf de nazomer van 2017 met beide pedalen greep. Eerst werd hij door Mathieu van der Poel, zijn enige medevluchter, overwonnen in Dwars door het Hageland. Drie weken later haalde hij, na passages op onverharde wegen, van Wout Van Aert en Tim Merlier. Zes weken later werd hij (na Timo Roosen) tweede in de Tacx Classic.

En toen kwam er een lelijke kink in de kabel. Met de terreinfiets maakte hij in november 2017 een zogezegd onschuldige val met een hersenschudding voor gevolg, die véle maanden nazinderde. Zelfs leven als een gewone sterveling lukte niet en als atleet moest hij nog meer steen voor steen heropbouwen. Voluit trainen kon pas vanaf juni. Zijn zomer redden lukte niet meer, wel zijn nazomer die hij bekroonde met een slimme dagzege in de BinckBank Tour. Het leidde een recital van dichte ereplaatsen in én een zege in de Primus Classic. Dat was gisteren al 967 dagen geleden, al won hij half oktober ook nog de Sluitingsprijs van Putte-Kapellen.  

2018 werd niet het jaar van de bevestiging en tot overmaat van ramp hield Roompot - Nederlandse Loterij op te bestaan, maar geen nood voor Taco die in de zich wijd openende armen van Jumbo-Visma werd gesloten. Daar wachtte hem geen succesverhaal. Een derde plaats in de Omloop van het Houtland van Lichtervelde was zijn enig noemenswaardig wapenfeit. 2020 werd er niet beter op. Zijn doorlopend dienende rol werd niet gevaloriseerd door Richard Plugge die hem op de stoep zette.

Taco had het stilaan opgegeven om volwaardig coureur te blijven Sportief ‘asiel’ bij het continentale Beat was slechts een pleister. Hilaire Van der Schueren herinnerde zich zijn beste dagen en haalde hem naar Intermarché-Wanty-Gobert. Het was de opstart van een From Zero to Hero.

Intermarché-Wanty-Gobert, nieuw in de World Tour, beschikt niet over de beste coureurs noch over notoire afwerkers. Het team moest dus iets anders verzinnen om in beeld te komen. Aànvallen! Taco voelde zich aangesproken. Uitblinken is essentiëlerdan winnen maar het één hoeft het ander niet àltijd uit te sluiten. Taco van der Hoorn bewees het en Intermarché-Wanty-Gobert kan er nu voor een hele poos tegen.

Iemand als Taco moet ook goed zijn tegen de klok, denk je dan. Toch niet en zeker niet over korte afstand. Zo werd hij zaterdag, met 1’21” meer dan Filippo Ganna, ontluisterend 164ste op 184 in de openingstijdrit in Torino. Langere tijdritten heeft hij nog niet gereden maar ik vermoed dat hij het ook daarin zou laten lopen omdat hij een geïmproviseerde één tegen allen prfereert boven een georganiseerde één tegen één.  

Taco (volgens de research van Nico Dick genoemd naar zijn bijna homoniem Taco van den Honert, een … hockeyer) gelijkt op zijn één dracht jongere landgenoot Jan-Willem van Schip, de wereldkampioen puntenrit van 2019 die in de Ronde van België van 2019 een vergelijkbare stunt waarmaakte (183,4 km. à 43,1 km./u. gemiddeld) van Sint-Niklaas naar Knokke-Heist. Jan-Willem moest zich wel handhaven bij Beat. Hij zal buiten het blikveld van Hilaire gebleven zijn. Misschien doet Taco een woordje voor Jan-Willem, of zou die zijn lot in eigen handen nemen en tijdens de volgende weken een Tacootje opzetten?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten