zaterdag 15 mei 2021

De kleren maken de … selectie

Het Vermarc Cycling Project

is hoegenaamd géén rolmodel

Hun jeugdkoersen zijn gemengde clubkampioenschappen


Vandaag is er in Rotselaar de tweede editie van de Grote Prijs Vermarc Sport met als bijsluiter dat dit mogelijk is gemaakt dankzij de gelijknamige lokale ondernemer, gespecialiseerd in wieler- en sportkledij.

Zaakvoerder Marc Verbeeck poneert dat “er iemand zijn nek moet uitsteken, want er zijn te weinig koersmogelijkheden in ons land omdat veel organisatoren omwille van Covid-19 terughoudend zijn of afhaakten, wat zeker voor de jeugd dramatisch is”.


De zoon van de bijna 80-jarige Frans voert in deze zichzelf op als de mederedder van het Vlaamse wielrennen. Zijn selectief geheugen vergeet er evenwel bij te vertellen dat ook de jeugdkoersen exclusief zijn voor coureurs van clubs die door hem gekleed worden en dan hebben we het over een tweedaagse voor nieuwelingen (29 - 30 mei), een driedaagse voor junioren (23 - 25 juli) en een tweedaagse voor meisjes nieuwelingen junioren (21 - 22 augustus).

De Ronde van Vlaams-Brabant voor eliterenners en beloften (28 juli - 1 augustus) valt vooralsnog niet onder die restrictie, al weet je maar nooit dat de hardvochtigheid van de Verbeecks ook daar toeslaat.


De profkoers was vorig jaar, gecatalogeerd als een elite individeel, ten onrechte op uitnodiging want toen indruisend tegen de rigide reglementen waarin Jos Smets, zelfverklaard Algemeen Directeur KBWB, zich al jaren vol zelfgenoegzaamheid wentelt.

Tegen die afwijking heb ik toen met klem geprotesteerd. Dat is niet meer aan de orde want het reglement is inmiddels aangepast (ik verdenk Smets er zelfs van dat hij dat speciaal deed om Vermarc uit de wind te zetten):

Voor de wedstrijden elite individueel is het nu volledig aan de organisator om te beslissen wie binnen de reglementering mag deelnemen. Wildcards bestaan zelfs niet meer, zodoende is er geen beperking van het aantal elite 2 renners tot er maximaal 175 deelnemers zijn.

Marc Verbeeck beweert voorrang te geven aan de Belgische teams. Correctie, het moet zijn: hij geeft voorrang aan de Belgische teams die de gewaden van Vermarc dragen, de anderen zijn nièt welkom!

De drie Belgische World Tour Teams, die zich aan Vermarc schatplichtig voelen, voeren het deelnemersveld aan: Deceuninck-Quick.Step met titelverdediger Florian Sénéchal en de herboren Marc Cavendish; Lotto-Soudal met Tim Wellens als eyecatcher; Intermarche-Wanty-Gobert. Het proconintentale Alpecin-Fenix maakt zijn opwachting met Jonas Rickaert. Er is ook de primeur van het debuut van Thibau Nys in een wegkoers met contractrenners.

Die basis wordt aangevuld met teams van eliten z.c. en u23, onder wie de Molenspurters Meulebeke. Blij voor Pierre Buyse dat hij en zijn bescheiden coureurs werden uitgenodigd maar louter op basis van het feit dat ze de gewaden van Vermarc dragen. EFC-L&R-Vulsteke is ànders gekleed en wordt de start geweigerd, hoewel het over coureurs beschikt die stuk voor stuk een meerwaarde bieden voor het deelnemersveld.


Nog eens het citaat van Verbeeck herhalen: “… er zijn te weinig koersmogelijkheden in ons land omdat veel organisatoren omwille van Covid-19 terughoudend zijn of afhaakten …”. Moet erbij “… omdat renners van bepaalde koersen om subjectieve redenen van deelname worden verstoken”.

Luister naar zijn holle woorden maar let niet op zijn daden, Marc Verbeeck zou een (sic) goede politieker zijn. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten