donderdag 25 april 2024

In Geraardsbergen op woensdag 1 mei

 

Opvallend korte BK’S tijdrijden 

Massimo Van Lancker geeft duiding 

 

Even schrikken en mij (zoals meer anderen) zelfs opwinden bij het vernemen dat het circuit van de BK’s tijdrijden jeugd in Geraardsbergen amper 9,5 km. bedraagt, door de nieuwelingen éénmaal en door de junioren maar ook door de beloften slechts tweemaal af te leggen.

Het parcours mag dan in een uitdagende omgeving nog zo selectief zijn als het inderdaad is maar die respectieve afstanden zijn ultrakort, behalve voor de aspiranten (u15), die dezelfde 9,5 km. afleggen als de nieuwelingen (u17), voor die laatsten belachelijk weinig.

De 19 km. is net aanvaardbaar voor de junioren (u19) maar minder voor de beloften (u23).

De nationale tijdritten van Borlo (14,7 km. voor de u17 / 29,4 km. voor de u19 en de u23) en Poperinge (12,6 km. voor de u15 / 25,2 km. voor u19 en de u23) waren zowaar langer.

 

De eerste start in Geraardsbergen is pas om 11 uur, vorig jaar in Waregem was dat om 9u30. Dat betekent een verlies van 90 (!) startmomenten, die men goed had kunnen gebruiken om de u17 en u19 en de u23 één respectievelijk twee ronden meer op te leggen. 

Er zijn bovendien teveel geselecteerden die er weinig te zoeken hebben, van wie die van onder de taalgrens nog niet eens aangeduid zijn op minder dan een week van het evenement.

 

Hallo, Massimo Van Lancker?

De even eminente als bekwame Sporttechnisch Coördinator Competitie gaf mij goed onderbouwd tekst en uitleg, ik laat hem graag aan het woord:

 

Wat betreft het tijdstip van de start in Geraardsbergen, kan ik bevestigen dat we vorig jaar in Waregem inderdaad om 09:30 zijn gestart. Deze vroege starttijd was op vraag van een lokaal bedrijf, zodat zij hun leveringen nog konden plannen. In Geraardsbergen starten we echter om 11:00 op vraag van de politie en de organisatie. Dit is om de buurtbewoners de ruimte te geven om zich nog voor de wedstrijd te verplaatsen. Gezien een tijdrit een impact heeft op een dorpskern, is dit verzoek niet onlogisch.

 

Wat betreft de afstanden van de tijdritten: we baseren ons echter op de reglementering hieromtrent, en zijn ook afhankelijk van de grootte van de omloop. In eerste instantie was de omloop iets groter, maar door omstandigheden hebben we een stukje moeten schrappen, wat uiteraard gevolgen heeft op de totale afstand. Desalniettemin zijn we van mening dat dit geen invloed zal hebben op het sportieve verloop (maar wel de uitkomst) van het kampioenschap.

 

Het is ook opvallend dat kortere tijdritten steeds meer de trend worden, niet alleen in nationale kampioenschappen maar ook in wedstrijden van internationaal niveau. Zo was bijvoorbeeld het WK voor junioren in 2023 22.8 km lang, slechts een paar kilometer (toch 3,3 km.) meer dan het BK. Deze trend reflecteert zich in verschillende internationale wedstrijden.

 

Dat laatste klopt toch niet helemaal bij de vaststelling van de afstanden der tijdritten van het EK (tweede week september in Heusden-Zolder) 29,9 km. voor junioren en beloften en van het WK (laatste week september in Zürich) 24,9 km. (u19) en 29,9 km. (u23).

 

In functie van die beide internationale kampioenschappen komt het BK tijdrijden op 1 mei dus véél te vroeg. Men had het idealiter kunnen houden op 1 september, de dag van de 10de Memorial Igor Decraene in Waregem, dat vorig jaar al het BK met grote bijval organiseerde (met als afstanden: 9,7 km. voor de u15, 11,5 km. voor de u17, 23 km. voor de u19 en de u23). Op basis daarvan zou men tijdrijders in bloedvorm kunnen selecteren voor het EK en het WK waarvoor het BK tijdrijden kennelijk geen issue is

Uiteraard zou Geraardsbergen niet zomaar genoegen nemen met een alternatieve nationale tijdrit op 1 mei. Alle empathie voor hun BK dan maar, waarvan de korte afstanden niet in het voordeel zullen spelen van de beteren zoals wel de pittige passages op de kenmerkende Geraardsbergse heuvelflanken.

Het BK tijdrijden valt bovendien ongelukkig samen met de Course de la Paix u19 (2-5 mei), waarop door Belgian Cycling een nationale selectie wordt afgevaardigd bestaande uit Edouard Claisse, Aless De Bock,  Seppe Geerinck, Credric Keppens, Yoram Knaepen en Aldo Taillieu

Wat neerkomt op een fikse aderlating voor het BK u19.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten