maandag 15 april 2024

 Meten is (beter) weten …

TIJDRIJDEN is een hoofdvak 

want de Coopertest van de Koers

 

… met slecht getimde kampioenschappen

 

 

Gisteren werden in Heusden-Zolder de PK’s tijdrijden van Limburg en Vlaams-Brabant  gezamenlijk georganiseerd. 

Een uitstekend idee met als extraatje dat het gezond verstand vanaf dit jaar de bovenhand haalt zodat de renners in de provincie waar ze wonen aan ‘hun’ PK's kunnen deelnemen.

Zeker voor Truienaar Jo Van Gossum was dat meer dan een beetje weer thuiskomen met zijn Vlaamse coureurs die bij Dakwerken Crabbé - Dstny met een FCWB-licentie rijden.

Jammer dat ook de nieuwelingen in Zolder-Heusden niet aan bod kwamen, die zou men voorzien begin juli.

In Antwerpen, Oost- en West-Vlaanderen werden de PK’s tijdrijden al georganiseerd op donderdag 4 april. Komende zaterdag is er in Poperinge (één maand na die in Borlo) de nationale tijdrit en op 1 mei het BK in Geraardsbergen, dat volgens mij te vroeg komt. 

Belgian Cycling moest bijna de bedeltoer op om, aan een zacht prijsje, deze titelrace te laten plaatsvinden. Waarom dit BK niet duurzaam vastgehecht aan de perfect georganiseerde Memorial Igor Decraene op de eerste zondag van september? 

Dat tijdstip zou ook beter geschikt zijn in functie van de selecties voor het WK tijdrijden op het einde van september.  Ook het wegkampioenschap van zondag 26 mei in Koksijde komt maanden te vroeg. Tot 1974 werd het BK voor de 17- en de 18-jarigen steevast georganiseerd eind juli / begin augustus. Toen vanaf 1975 WK voor junioren tot stand kwam en in juni georganiseerd werd het BK in functie daarvan ruim twee maanden vervroegd. Toen het WK vanaf 1997 (San Sebastian) werd samengebracht met dat van de profs en de amateurs in de nazomer / herfst bleef het BK op zijn vervroegde datum.

Wordt het geen hoogtijd om vanaf volgend jaar, een halve eeuw later, die maatregel terug te draaien?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten