zaterdag 28 oktober 2023

Nolan HUYSMANS zal vanaf 2024 minder uit het oog verloren worden

 

Shame on me dat ik Nolan Huysmans (Opwijk) zo uit het oog verloren was. In de loop van het voorbije seizoen dacht ik plots aan hem en vermoedde dat hij misschien gestopt was met koersen. Nader inzien leerde mij welk een mondiale topper hij tijdens de zomer op de piste was geworden: half juli op het EK in Sangalhos (Port.) op de kilometer tweede na de Italiaan Davide Stella en eind augustus op het WK in Cali (Col.) tweede na de Australiër Tayte Ryan (Austr.), waarna nog brons in de teamsprint.


Nolan tijdens de tijdrit van de Guido Reybrouck Classic, waarin hij niet onaardig 19de werd. Tijdrijden wordt een werkpunt in 2024.

Het hele seizoen 2023 stond in functie van die zomerse internationale doelstellingen. Na een zoveelste fraaie passage aan de Blaarmeersen, bekroond met de titel in de individuele achtervolging, opteerde hij voor een kalme lente zonder één enkele overwinning die hij wel scheerde (2de na Liam Van Bylen) in de Beker van België - manche in Bonheiden. Na de Arend in Rekkem ging de riem eraf die zou er in 2023 niet meer opgelegd worden.

In 2024 wil Nolan op een omgekeerd scenario: meer de weg dan de baan, waarop hij op het EK en het WK meer te bevestigen dan nog te bewijzen heeft. Als belofte wil hij vanaf 2025 goed terechtkomen, al heeft hij daar met zijn overstap (samen met Jasper Christiaens en Leander De Gendt) naar Cannibal B Victorious al op geanticipeerd. 

In afwachting zullen we in 2024 de kans niet krijgen om Nolan Huysmans uit het oog te verliezen, hij zal een copieus uci-programma afwerken. Tussendoor krijgt hij zijn studies lichamelijke opvoeding en sport aan de Topsportschool voltooid.

 

En aangaande dat vermeend gestopt zijn, het had gekund hoor na zijn annus horribilis 2022. Na een best aardige winter  aan de Blaarmeersen (kampioen op de halve km. vòòr Thibaut Van Damme) kreeg hij van februari tot april bij doorgedreven inspanningen voortdurend te maken met zware hoestbuien een ''uitloper'' van een niet al te milde corona. Winst in de Katjeskoers van Boezinge bracht een tijdelijke heropflakkering. Hij zocht in het OLV Ziekenhuis van Aalst een longspecialist op, die hem opnieuw aan een performant lichaam hielp waarmee hij aan een duurzame opbouw kon beginnen, met opmonterende resultaten voor gevolg. 

De notoire Nolan keerde geleidelijk terug: na enkele fraaie ereplaatsen in interclubs won hij drie aardig bezette regionale koersen op een rij. De zomervakantie kondigde zich veelbelovend aan tot er op 10 juli in Frasnes-lez-Anvaing een nieuwe kink in zijn kabel sprong. In volle sprint werd hij door het bewust maneuver van (bij naam gekende) andere renner in de nadar gecatapulteerd. Het oogde verschrikkelijk. Men liet hem veiligheids-halve langdurig roerloos liggen waardoor er nog meer paniek ontstond. Nolan werd afgevoerd naar het ziekenhuis te Ronse, waar hij opgelapt werd aan de linkerhand en duim, een lip en vooral een schouder, die hem tot een langdurige revalidatie noopte. Hij trad eind augustus herop maar meer dan een viertal dichte ereplaatsen leverde dat niet meer op.

Frasnes-lez-Anvaing is voor Nolan een hellegat. Op 11 oktober 2020 mocht hij er als laatstejaarsaspirant en na een zes op zeven zijn Belgische titel verdedigen in het verlate BK in Frasnes-lez-Anvaing, waar hij evenwel met onder anderen Cedric Keppens zwaar ten val kwam en waarbij een dijspier geraakt werd zodat hij in de spurt geen volle kracht kon zetten en daardoor net naast het podium belandde.

1 opmerking:

  1. op het EK in Portugal - 1 km discipline - werd hij idd. 2de = Silver medal met een tijd van
    1'02"449 en de italiaan D. Stella Gold Medal met een tijd van 1'02"448 = 1 duizendste van een seconde minder . Waar hebben dat nog gezien ???? Ergens/Nergens ???
    Op het WK in Colombia was het verschil ten overstaan van Ryan Tayte - WK kampioen - 0,906 duizendste , wat nog altijd minder is dan 1 seconde !!
    Dus laten we verder positief denken ......en idd. ons focussen op een meer gebalanceerd weg/piste seizoen 2024

    BeantwoordenVerwijderen