vrijdag 24 mei 2024

Met Jinze JORIS als soevereine aanvoerder

 

RANKING NIEUWELINGEN 2024

 

Dat Jinze Joris de eerste viool zou spelen, dat stond in de sterren geschreven, daar had je ‘de sterren’ niet eens voor nodig. Zijn meesterschap was nog afgetekender dan ingeschat. Aan in een vorige bijdrage aangehaalde resultaten voegde hij een opmerkelijke Course de la Paix toe, een zalige ervaring vooral in de bergetappes. In de eerste reageerde hij te laat op de uitbrekende Noor Kristian Haugetun die 1’15” uitliep waarmee de basis legde voor de eindzege. Jinze was the very best of the rest. De tweede bergrit bracht minder afscheiding zodat een ruime hoofdgroep voor de dagzege spurtte. Jinze werd derde. In de korte sprintkoers fungeerde hij als loods voor Kyano Cottignies, die derde werd. Joris bleef tweede in het tijdklassement en behield de groene trui. Toen kwam de tijdrit, zijn eerste in de driekleur en dus normaal een troef maar dit keer een afknapper. Op een niet optimaal afgestelde fiets vond hij niet de juiste houding, kwam niet in zijn ritme en haalde de beoogde wattages niet, waarover hij zich druk maakte met nog meer verval voor gevolg die hem zijn plaats op het eindpodium (alsnog vierde) én de groene trui kostte. Het uitlezen en het analyseren van de tegenvallende prestatie bevestigden de anti-omstandigheden, die hem geen tweede keer zullen overkomen. Jinze kwam teleurgesteld uit Tsjechië maar vermande zich en haalde zijn joker ‘mentale veerkracht’ boven voor eclatante winst in de Ronde van Vlaanderen. 

 

Mauro Keppens is in deze lichting Joris’ overwaardige challenger met wie Jinze, hoewel de perceptie het soms anders wil, probleemloos door één en dezelfde deur kan. Een beetje jammer dat Mauro een koele minnaar van het tijdrijden is.

 

Yasu Vervoort zou resultatief korter bij Jinze en Mauro hebben aangesloten indien hij niet zo vaak met een kwakkelende gezondheid te maken had. Vooral het moeten missen van het BK tijdrijden kwam hard binnen. Op adrenaline won hij drie dagen later Limburgs PK en was hij mentaal klaar voor de Course de la Paix, waar hij in de afsluitende tijdrit een knalprestatie neerzette waarmee hij zelfs de ongenaakbaar geachte eindwinnaar Kristian Haugetun op 18” zette. 

 

Sune De Valck is ontegensprekelijk dé veropenbaring. Door hartproblemen ging een aanzienlijk gedeelte van 2023 de mist in maar na een ingreep won hij meteen in Pittem en wist hij dat het weer snor zat met zijn toekomst. Na zijn exquise winter aan de Blaarmeersen, waar hij heerste én verdeelde, grossierde hij in fraaie ereplaatsen (2de in La Halluinberg Classic, 3de in de Ronde de Mouscron, 3de in de Katjeskoers, 3de in het BK-tijdrijden, 8ste Herman Vanspringels Diamond, 3de in de Ronde van Vlaanderen), die hij oplijstte met de Vlaams-Brabantse titel in Oetingen en de algemene Vlaamse in Elverdinge.

 

Emiel Siegers is een waardige drager van de driekleur, die in de Ieperse Katjeskoers niet verraste met de overwinning maar wel met de manier waarop: een millimetersprint waarin hij het zowaar haalde van de veel vlugger geachte Mauro Keppens.

 

Vic De Smet en Sander Willems, hier in Oudenaarde op weg naar een dichte ereplaats in de Ronde van Vlaanderen, sloten als eerstejaars erg kort aan bij de top van de nieuwelingen 2024.

Opmerkelijk de steile opmars van neo-nieuweling van Sander Willems, die vooral excelleerde in het tijdrijden met zelfs een vierde plaats in het BK in Geraardsbergen, waar er hoogtemeters aan te pas kwamen net als in de Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde, waar hij eveneens vierde werd. Tussendoor had hij het al uitstekend gedaan in de Course de la Paix met de achtste eindplaats met dank aan de proloog (4de) en de tijdrit (8ste). Na dicht bij huis in Ursel haalde hij ook een overwinning op in het verre Zutendaal, waar hij Giel De Nul, Floren Appeltants en 90 anderen afhield.

 

Vic De Smet, ook van het bouwjaar 2009, moet nauwelijks onderdoen. Hij leek zich aanvankelijk tot het regionale circuit te beperken (met winst in Temse, waar hij het zowaar haalde van Sander Willems) maar vanaf april verlegde Vic zijn grenzen en dat vooral in het tijdrijden: Oost-Vlaams vice-kampioen (zo ook op de weg) na 10de in Borlo en 5de in Poperinge.  Een titel pakken lukte ook, dat deed hij in het Vlaamse met de éérstejaars in Elverdinge, de aanhef van een knappe tiendaagse als 7de in de Herman Vanspringel en bovenal de dichtste ereplaats in de Ronde van Vlaanderen acht tellen na soevereine Jinze Joris maar vòòr Sune De Valck, Sander Willems, Bas Vandenbulcke, Mauro Keppens, … Ook die mocht de bijna volle smaak van de overwinning hebben.

 

Kyano Cottignies is de vlijtigste van allemaal met al 22 uitslagen die ertoe doen en de dubbele West-Vlaamse titel als eyecatchers maar op de grote binnenlandse afspraken was hij minder aan zet, dat komt nog. Hij was alvast tweemaal dicht bij een dagzege in de Course la Paix.


347JORIS JinzeAcrog-Tormans Balen BC
206KEPPENS MauroIsorex CT
201COTTIGNIES KyanoAcrog-Tormans Balen BC
194DE VALCK SuneVan Moer CT
177WILLEMS SanderAcrog-Tormans Balen BC
172DE SMET VicAvia-Rudyco
146SIEGERS EmilDakwerken Crabbé-Dstny
146VERVOORT YasuIsorex CT
128VAN DEN BERGHE DylanAvia-Rudyco
127BOGAERT MatthiasIsorex CT
110VANDENBULCKE BasAcrog-Tormans Balen BC
109PETILLON ValentinPierre & Sol - OG Cycles
107DELIMONT ArnaudOlympia Tienen
91MESSELY RenéGaverzicht - Be Okay
82LADRIERE NolanPierre & Sol - OG Cycles
80APPELTANTS FlorenGMS CT Glabbeek
75KIMPE IanAvia-Rudyco
70VAN KERCKHOVE SeffDakwerken Crabbé-Dstny
60WILMSEN DaanTeam Kempen
58DE NUL GielAvia-Rudyco
57EVERAERT LennertVan Moer CT
55DAVID Thur-EmielGaverzicht - Be Okay
54FLAJS TobiasIsorex CT
52DECAESTECKER AkselNoordzeemeeuw
49KIMPE WiebeSport & Steun Leopoldsburg
47VANAELST MateoIsorex CT
44OLIVIERS SiebeDakwerken Crabbé-Dstny
42VERNAILLEN StanOnder Ons Parike
41GRIJP TibeAcrog-Tormans Balen BC
38VANDENHEEDE MathisIsorex CT
37PEETERS EmielDijlespurters Mechelen
37VAN STEELANDT WolfHoutland-Westkust
36VAN MIERT NoahAvia-Rudyco
35VERDONCK ThomasAcrog-Tormans Balen BC
34DESSART SachaSprint 2000 Charleroi
34LAMBERT CédricAcrog-Tormans Balen BC
33VAN GIJSEL CedricVan Moer CT
32MAESSCHALCK RobbeAvia-Rudyco
32VANDERWEGEN QuintenGMS CT Glabbeek
32VANSWEEVELT SanderGMS CT Glabbeek
31GOOSSENS ZjefVan Moer CT
31SPRANGERS SeppeAcrog-Tormans Balen BC
31VYDT JulesVan Moer CT
29ARIFI RayaneR.EV Cycling Team
29LIPPENS BrentStarbikes - Vistabuild
29VAN DER VOORT SimonTeam Kempen
29VERGALLE TilleAvia-Rudyco
29WARRANT ThibautDakwerken Crabbé-Dstny
28BAÏOLET LouisSprint 2000 Charleroi
28BEERTENS EmileAcrog-Tormans Balen BC

2 opmerkingen: