vrijdag 31 mei 2024

Ondanks het langdurig uitvallen van vier coryfeeën

 

België (léés Vlaanderen) almaar 
dominanter op de hoogste wieleretage 


In mijn al of niet gewaardeerde personal ranking leidt België (léés Vlaanderen) bij de landen afgetekend met 2021,5 van de totnogtoe te behalen 11598 punten.

 

Dat is bijna het dubbele van Slovenia (1140 p.), met zijn amper vier vertegenwoordigers van wie Primož Roglič zijn seizoenstart compleet misliep en die in het Baskenland door een zware val langdurig uitgeschakeld werd.

 

Indien Slovenia dat als excuus wenst in te roepen, wat moet België dan? Het zag opeenvolgend Arnaud De Lie, Wout van Aert, Remco Evenepoel en Cian Uijtdebroeks langdurig uitvallen. In een normaal seizoenverloop zouden die vier voor hun land een pak punten opgeleverd hebben, dat moet dan maar in de tweede helft van het seizoen.

 

Derde speler is Frankrijk, dat uitpakt met een brede waaier jonge jongens met ‘good old’ Romain Bardet als trekkend voorbeeld maar zonder potentiële topper of het zou Lenny Martinez moeten zijn, die zijn 21ste verjaardag wijselijk nièt in de Tour zal vieren. La douce France behaalde tijdens de eerste vier maanden al 58 uci-overwinningen, dat zijn er drie meer dan België (léés Vlaanderen). 

 

Nederland is de vierde natie die à la Slovenia op één pijler berust, de genaamde Mathieu van der Poel die het klassieke voorjaar hekemaal naar zijn pedalen zette. Na hem gaapt een diepe kloof, al doen Olav Kooij en Thymen Arensman hun stinkendebest om korter aan te sluiten.

 

Italia is lichtelijk heropgestaan met een behoorlijke voetafdruk in de weliswaar onderbezette ronde van eigen land, die hen vijf dagzeges opleverde en met de bijna 23-jarige Antonio Tiberi de vijfde eindplaats (die ik hem niet meer zie verbeteren). De uitgeruste Filippo Ganna kon zelfs op zijn terrein slechts nipt winnen van de dagelijks focussende Tadej Pogačar. Andrea Vendrame won de voorlaatste bergrit met een prestatie die evenveel ver- als bewondering genereerde. Die aanvankelijk gedecimeerde Decathlon-fietsen geven zelfs een bescheiden Italiaan vleugels!

Veel meer rek zit er op Jonathan Milan die in de Giro drie dagzeges behaalde en eindwinnaar werd op punten. Hij werd evenveel keer geklopt door de minder omringde Tim Merlier, die daarmee zijn onderschatte waarde fiks oplijstte. Als late roeping totaliseert hij intussen al 44 uci-overwinningen en is daarmee allertijds de 23ste scorer van zijn land en zal nog een beetje stijgen.

Ik had het hier evenwel over Italia waarvan ik denk ik dat het de opgaande curve de komende vijf maanden niet zal volhouden en al zeker niet in de Tour, waarbij ik mij afvraag hoeveel Azzuri op de openingsdag naar … Rimini zullen ijlen. 

 

Bij de teams is het sowieso het UAE Team Emirates dat de dans leidt met 1140 van de totnogtoe 11598 te behalen punten. Tadej Pogačar nam er daarvan 975 (of 85%) voor zijn rekening but you ain’t seen nothing yet want in de Tour en bovenal in het WK (kort na zijn 26ste verjaardag op een omloop à sa carte) in Zürich nog versterken met een (eventueel als drager van de regenboogtrui) vierde opeenvolgende zege in Il Lombardia als slotakkoord.

 

Alpecin-Deceuninck is op verre afstand en dankzij Mathieu van der Poel en Jasper Philipsen (die samen voor 89% van de punten zorgden) cijfermatig het tweede beste team. 

De Ineos Grenadiers stelden teleur met de nochtans derde plaats. De matig prestérende Tom Pidcock zorgde in de Amstel voor de voornaamste van amper acht overwinningen. Ook Filippo Ganna hield het bij één voltreffer. Jhonatan Narvaez (die in de openingsrit van de Giro Pogacar afhield) en vooral Carlos Rodriguez (die schitterde in de Tour de Romandie). Misschien doet Egan Bernal (7de in Paris-Nice en 3de in Catalunya) er nog meer dan wat aan, wat (2,5 jaar na zijn doodsmak) bij velen empathie zou ontlokken.

 

Lidl-Trek, dat serieus investeerde in nieuwe waarden (onder anderen Andrea Bagioli, Simone Consonni, Jonathan Milan, …) had méér verwacht dan een weerspiegelende vijfde plaats. Inzake het aantal overwinningen (23) zit het nu al goed maar kwalitatief bleef het vooral bij Gent-Wevelgem (Mads Pedersen) en de drieslager van Jonathan Milan in de Giro. In die dagen was er ook het opveren van de 21-jarige Thibau Nys die in één maand vijf overwinningen in drie verschillende landen behaalde. De Tour zal bepalen hoe geslaagd de campagne van de Duitse winkelketen is geweest.

 

Visma-LeaseBike mag zeker het cruciale uitvallen van Christophe Laporte, Wout van Aert, Jonas Vingegaard en Cian Uijtdebroeks als excuus inroepen. Sepp Kuss, de ongepaste winnaar van de Vuelta, werd een absolute tegenvaller en zeker geen eventueel alternatief voor Vingegaard in de Tour. Goed dat Tiesj Benoot, Matteo Jorgenson en Olav Kooij er waren om aardig wat meubelen te redden. Visma-LeaseBike zal voortaan wel een toontje lager zingen in het zijn van de ‘maat der dingen’, al zullen ze in de transferperiode genadeloos toeslaan op het pejoratieve af.

 

Soudal-Quick.Step staat zesde en in verhouding tot het beschikbare budget is dat (tot spijt van wie ’t benijdt) een prima positionering die de komende vier maanden minstens geconsolideerd zal worden. The Wolfpack behaalde inmiddels al 19 overwinningen en inderdaad, er staat geen monument tussen en al evenmin een eindzege in een World Tour - meerdaagse maar des te meer in de ProSeries: de Volta ao Algarve (2.PS), Nokere Koerse en de Scheldeprijs in Schoten (1.PS) plus dagzeges in onder meer de UAE Tour, Paris-Nice bovenal vier in de Giro.  

1 opmerking:

  1. We zeggen ons abonnement op als we dat hier allemaal te lezen krijgen , mooi, dank U Bernard

    BeantwoordenVerwijderen