donderdag 16 mei 2024

Milan DONIE

put veel kracht uit zijn beproevingen en ziet zichzelf als een klassementsrenner

 

Voor Kortrijkzaan Milan Donie oogt alles plots fraai maar nogal wat beproevingen (en nog!) gingen er aan vooraf. Zo werd in 2022 van half mei tot eind juli zijn prestatievermogen ernstig ondermijnd door klierkoorts. Goed dat dan al vaststond dat hij als tweedejaarsjunior deel zou uitmaken van AG2R Citroën u19. In de Guido Reybrouck Classic 2023 viel hij op een knie met naweeën die hem gedurende drie weken beletten om doorgedreven te trainen maar grinta deed opnieuw wonderen.

Het meest bedreigende overkwam hem evenwel begin augustus 2022 in Aubel-Thimister-Stavelot toen hij wilde toeslaan in de koninginnenrit naar Stavelot, waarin hij à 65 km. per uur aan een omhooggekomen kassei haperde, zwaar neerplofte en gedurende twee dagen in een coma belandde. Met een bloedklontertje in de hersenen zat zijn eerste seizoen als junior er al half augustus op.  


Wie het deze lente had over een uitblinkende neo-belofte van Lotto Dstny Devo Team, die dacht steevast aan Steffen De Schuyteneer, Victor Vaneeckhoutte en Jarno Widar. Milan Donie geraakte er in de media wat ondergesneeuwd bij, maar niet voor zichzelf. Hij wist wel beter en begon niet onaardig in de Tour du Rwanda. Een negende plaats in de klimtijdrit verblijdde hem. Daarna kwam hij voor 2,5 maanden minder in beeld en ben je gauw vergeten. Het deerde Milan niet, hij werkte stil maar onverdroten verder en wist dat het op termijn zou renderen. 

Dat was al aan de orde in de Ronde de l’Isard van begin mei. Met een vijfde plaats in de zware bergrit (ruim 3000 hoogtemeters) van en naar het iconische Bagnères-de-Luchon legde hij de basis voor een knappe zevende eindplaats. Aan de vooravond van de slotrit naar Saint-Girons had hij, ondanks bijstand aan zijn kansrijker geachte kompaan Jarno Widar en net na hem als vierde in de tussenstand, zelfs uitzicht op het eindpodium maar in een gevaarlijke afdaling werd hij door schrik bevangen, loste hij de rol in de kopgroep, verloor hij twee minuten en de virtuele derde eindplaats. Dat zou niet ten koste gegaan zijn van de net voor hem geklasseerde Widar, die hij geenszins in verlegenheid wilde brengen.

Jarno was dat een week later niet vergeten in een omgekeerd rollenpatroon. Dit keer was Widar de gever en Donie de ontvanger. Een vroege fietswissel wegens een aangetikt versnellingsapparaat gaf Milan een adrenalinestoot voor een snelle terugkeer voorin, vanwaar hij meteen doortrok. Eerst drie en vervolgens meer anderen sloten aan maar er was geen cohesie. Milan kon dat niet hebben en versnelde opnieuw. Door Jarno aangemoedigd sloeg hij een kloofje dat hij naar twee volle minuten uitdiepte maar het was nog o zò vèr. Jarno brak de kadans bij de uitdunnende achtervolgers zodat de nauwelijks verzwakkende Milan veertig seconden overhield. Deze knalprestatie kreeg te weinig ruchtbaarheid maar duurzamer is zijn aansluiting bij de Vlaamse uitblinkers van de toekomst. 

De eerste helft van mei maakt hen bevlogen voor zijn trip naar de States met op zondag 19 mei de Gran Premio New York City (1.2), gevolgd door de Alpes Isère Tour (23-26 mei), de Giro Next Gen (6-9 juni) en de Giro della Valle d’Aosta - Mont Blanc (17-21 juli). Met zijn 67 kg. verdeeld over 1,83 m heeft hij een BMI van net 20 en aanziet zichzelf als een potentiëme klassementsrenner en is hij opgetogen over zijn programma van de komende twee maanden. 

Zijn daalangst blijft een issue temeer hij tijdens de winterstage in Spanje in een afzink opnieuw was gevallen. Toch komt ook dat op termijn in orde met de vakkundige impulsen van de illustere sportpsycholoog Jens Van Lier.  

Milan Donie mag nonkel zeggen tegen Wim Vanhuffel (°1979) die het, ondanks twee uitstekende Giro’s (11de in 2005 en 17de in 2006), niet al te lang uitzong. Milan is samen met Jilke Michielsen, de Belgische kampioene der nieuwelingen 2022 die vorige zomer helaas ernstig ziek werd. Het gaat met haar nu weer de betere kant op zodat het jonge koppel zich weer op levensblije zaken kan focussen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten