zaterdag 27 juli 2024

Jacht op wildstorters in koers meer dan ooit geopend

 

Hoe lang schiet een respectabel aantal renners zich nog in de eigen voet?!

 

Ooit werd beweerd dat de mens het enige “dier” is dat in het eigen nest schijt. Die veralgemening kan almaar meer gespecifieerd worden naar een respectabel aantal renners, dat het bestaat om het “leeggoed” (drinkbussen, gelletjes en dergelijke meer) in plaats van in de voorziene wegwerpzone (of terug in de achterzak) eender waar in de berm te droppen. 

Dat genereert een vieze troep zwerfafval die almaar meer irritatie opwekt en die een aantal gemeentelijke overheden er al toe deed besluiten om geen koersen meer op hun grondgebied toe te laten.

De vergrijpen evolueren niettemin van kwaad naar erger en de illustraties van het gerecupereerde afval brengen bijna een schokgolf teweeg die de renners zelf niet onberoerd kan laten tenzij ze willen dat het aantal koersen nog verder vermindert. 

Ook tijdens de “klimkoers” van Couvin liep het de spuigaten uit, zeker op de plaats waar de race der twéédejaarsnieuwelingen werd geneutraliseerd. Het was niet om aan te zien, hoe kortzichtig en dom kunnen tieners in deze zijn?

Zo kan het dus hoegenaamd niet verder maar laat dit een keerpunt ten goede zijn. De vrijwilligers hebben meer en beter te doen dan dit soort excessen te moeten oplossen.

Sociale controle door de renners zelf zou niet ongepast zijn: verklikken néén, aanbevélen jà!

Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Vooralsnog komen de overtreders (navenant artikel 212.58.3) weg met een boete van 20 euro voor een eerste en van 40 euro voor een tweede inbreuk. Die sancties dateren nog uit de tijd dat men enigszins geloofde in de uiteindelijke goede wil van de meeste renners  maar moeten kennelijk opgeschaald worden en/of sneller overgemaakt aan het bondsparket met risico van een bijkomende schorsing.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten