zaterdag 30 juni 2012

ranzabel

Allereerste proloog 45 jaar geleden
Het zou een mooie en ongetwijfeld al vaak gehanteerde quizvraag zijn: hoeveel dagen droeg Raymond Poulidor de gele trui als leider in de tussenstand van de Tour de France. Toch zal het antwoord bij sommigen nog verrassend overkomen: géén enkele dag!
Op 29 juni 1967, de dagtekening van de allereerste proloog, was hij er het dichtst bij: tweede op een toch wel duidelijke 5"61 na de Spaanse ééndagsvlieg, Jose Maria Errandonea. Die proloog werd die keer al vòòr de middag gereden. Na de noen was er de eerste rit-in-lijn van Angers naar St. Malo en die werd een prooi voor Walter Godefroot. Weer ee dag later was er de putsch van de kleine maar o zo dappere Willy Vanneste, die in Caen zijn enige vluchtgezel Jesus Aranzabal het nakijken gaf en de gele trui van Errandonea voor één dag overnam.
De toenmalige Zwevezelenaar zou een dijk van een Tour rijden, hij pareerde zelfs het hooggebergte en had uitzicht op de top-vijf tot hij op de elfde dag in de afzink van een Pyreneeëncol zwaar ten val kwam en tot opgave gedwongen. Die gerateerde top-vijf veroverde hij een jaar later in de Giro.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten