woensdag 27 mei 2020

1977, het jaar dat iederéén tegen de lamp vloog

‘Dank’ aan “de koers is van ons”
om daaraan te herinneren

1977, het jaar dat iederéén tegen de lamp vloog … is de lokkende titel op de voorpagina van 'de koers is van ons'. Op de sportbladzijden wordt dat uitgediept naar 

Merckx, Maertens, Pollentier, Planckaert, Rottiers en Teirlinck testten positief
De lente van Stimul: terug naar 1977, toen de hele 
Belgische wielertop betrapt werd op hetzelfde moment

43 jaar later brengen ze dat opnieuw, wat mag hiervan de relevantie zijn? Profileringsdrang van een medium dat aan leescijfers inboet? Het alternatieve Monster van Loch Ness in sportarme coronatijden?
En let wel “de koers is van ons” begeeft zich daarmee zelfs op glad ijs met “iederéén liep tegen de lamp” en “de héle Belgische wielertop betrapt”. Iederéén en héle ?! Pardon??? Roger De Vlaeminck zal het graag vernemen, hopelijk onderneemt hij geen stappen.
Herhaalde vraag: wat mag hiervan 43 jaar later de relevantie zijn? Een misdadiger, ja zelfs een moordenaar die zich straf heeft uitgezeten en al of niet berouw heeft getoond, mag daar en plein public niet aan herinnerd worden of er waait wat!
Maar die betrapte coureurs, die zijn levenslang vogelvrij verklaard. En wat moeten onze kleinkinderen met de ontmaskering van hun wielerhelden, die zij vanuit de overlevering postuum adore(e)r(d)en?
En diè coureurs, dat waren ‘kinderen van hun tijd’, zoals wij allemaal. Velen (ik riskeer het niet om het te hebben over ‘iederéén’) reden ‘onder invloed’ en veel te snel. Ik zou nog een specifieker boekje kunnen openen over sommige illustere journalisten uit die tijd en hun respectieve excessen. We zullen het maar zo laten zeker?! 
Ik herinner toch ook niet telkens opnieuw aan 22 juni 1976, de faliekante datum van … “de krant wàs van ons”?

1 opmerking:

  1. Bernard, dat is inderdaad 'oude koeien uit de gracht halen', en laten we wel wezen: een beetje journalist (die nooit op een velo zit, laat staan een koers moet rijden om een inkomen te hebben) weet dat een 'veralgemening' hetzelfde is 'als vloeken in de kerk'...het leidt tot niks...bovendien heeft De Sportwereld gedurende een halve eeuw van renners 'heiligen' gemaakt, om ze nu allemaal af te doen als 'drogeurs'? Kom zeg, wat-voor-ne-zever...

    BeantwoordenVerwijderen