woensdag 13 mei 2020

Volgens vicepremier Alexander De Croo

Geen vaccin? Dan ook geen Ronde van Vlaanderen met publiek

… én dus òòk géén voetbal met publiek?!

Op de Nationale Veiligheidsraad deze voormiddag ligt onder meer de versoepeling van de sport op tafel. Een definitieve beslissing over de grote sportevenementen zoals de Ronde van Vlaanderen moet nog niet worden verwacht. Op vijf maanden van de Ronde van Vlaanderen spreekt Alexander De Croo, die als vicepremier deel uitmaakt van de Veiligheidsraad, flagrant vòòr zijn beurt.
“Een Ronde met publiek lijkt dit jaar ondenkbaar als er geen vaccin is of de overdraagbaarheid van het virus moet zo goed als nul zijn.” 
De Croo treedt daarmee viroloog Van Ranst bij. 
“Een Ronde op 18 oktober is niet onmogelijk, maar het zal geen Ronde zijn met volle viptenten en een massa volk bij de start en aan de finish”, orakelde hij in ‘de koers is van ons’ toen de nieuwe wielerkalender bekend werd.

Massasportevenementen (vanaf 1 september, 'toevallig' de begindatum van de nieuwe voetbalcompetitie) en sportwedstrijden met maximaal 2.000 toeschouwers (vanaf 31 juli) zijn de laatste fasen van Ben Weyts’ stappenplan. Overstijgt het ‘brood en spelletje’ de wet misschien? Het is bekend dat de Geilige Graal op een ijzersterke lobby met invloedrijke politieke tentakels kan terugvallen in schril contrast met het makke Belgian Cycling en Cycling Vlaanderen die zich blindelings schikken naar de discriminatie van de Nationale Veiligheidsraad.
Een week geleden nam ik met verbijstering kennis van het berustende one man statement van Jos Smets, de directeur van Belgian Cycling:
“... dat het wielrennen niet boven de wet staat, dat als er nergens volk wordt toegelaten, er dan ook niet moet gekoerst worden”.
Hij zou zich beter luidop afvragen of dat dan ook geldt voor het voetbal en dat als een stuitend precedent kunnen uitspelen en een lans breken om de koersen voor de jeugd, die een zeer beperkt aantal toeschouwers lokken, vanaf 1 juli doorgang te laten vinden.

1 opmerking: