donderdag 28 mei 2020

Uitsluitsel op 24 juni will be ‘too little, too late’  

Het WK wielrennen 
zal opteren voor een exodus 
naar het Midden-Oosten

We mogen er stilaan vanuit gaan dat de wereldkampioenschappen wielrennen van dit jaar géén doorgang zullen vinden in Zwitserland van 20 tot en met 27 september.
Ook gisteren kwam er nog géén ‘witte rook’ uit de figuurlijke schouw van het UCI-hoofdkwartier in Aigle aan de mooie oevers van de Rhône. De Zwitserse Conseil Fédéral bevestigde het embargo op evenementen met meer dan duizend personen tot 31 augustus. Nu zou (met de nadruk op zou) de definitieve beslissing op 24 juni vallen. Een goede verstaander heeft slechts een half woord nodig om te begrijpen dat dit ‘too little, too late’ zal zijn.

Opmerkelijk daarbij is dat reeds langer gelonkt wordt naar een verlaat WK in het Midden-Oosten, wat ook bepaalde organisatoren goed zou uitkomen en bovenal de UCI zelf die speculeert op een nòg hogere aanbestéding. De Italiaanse RCS Media Group zou de organisatie op zich nemen. Plan B staat dus reeds langer in de steigers.
Het Midden-Oosten godbetert, waar een karikatuur van het ver-ma-le-dijde kampioenschap van de wereld (dat op één namiddag kan gewonnen worden en beloond met de regenboogtrui) zou worden voorgeschoteld. Herinner u maar de draak van Doha in 2016, waar een slaapverwekkende koers weliswaar uitdraaide op een koninklijke spurt, gewonnen door Peter Sagan vòòr Marc Cavendish en Tom Boonen.

Het enige sportieve voordeel van die exodus zou zijn dat de individuele tijdrit bij de mannen niet meer onnozel samenvalt met de overbodige epiloog van de Tour op de Champs Elysées. En omwille van het parcours moet men het ook al niet laten want de 46 km. tussen Aigle en Martigny waren met amper 278 hoogtemeters bezwangerd. Jammer dat de 4300 meters van de wegrit rond Martigny in het Midden-Oosten op verre na niet zullen benaderd worden, wat de garantie op een waardige kaper van de regenboogtrui drastisch verkleint.

Veelbetekenend was ook de knipoog van UCI-woordvoerder Yves Perret dat nogal wat organisatoren direct of indirect garen zouden kunnen spinnen op de vrijgekomen week van 20-27 september. Paris-Roubaix zou van 25 oktober vervroegen naar 27 september (de eerste zondag na de Tour) en de Giro d’Italia van 3 oktober naar 26 september, waardoor de overlap met de Vuelta ongedaan wordt gemaakt. Ook Milano-Sanremo (van 31 oktober naar 22 augustus) en de Giro di Lombardia (naar 8 in plaats van 22 augustus) azen op een andere datum. En naar die desiderata zal de UCI wel oren naar hebben omwille van de bereidschap van RCS Media Group om in het Midden-Oosten voor een alternatief wereldkampioenschap in te staan, dat ik oneindig veel liever in Zwitserland doorgang had zien vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten