zaterdag 30 mei 2020

“Dopingjagers nemen Tour 2017 in het vizier” ???


“De koers is van ons” gaat  
onverstoorbaar door als negatieve 
influencer van het wielrennen


Het opgerakelde verhaal van de Stimul-lente 1977 is nog niet koud of daar is “de koers is van ons” reeds met het volgende blik stemmingmakerij, nu aangaande de Tour van 2017. Na een impasse van zes maanden zou het Cycling Anti-Doping Foundation aan hun redactie gemeld hebben dat het hertesten van de stalen eindelijk is gestart. 
De mare haalt dit keer ‘slechts’ de eerste bladzijde maar “de koers is van ons” profileert zich almaar meer als de ondergraver van het wielrennen. Dit moet toch ook bij hun wekelijkse columnist Patrick Lefevere bedenkingen ontlokken.
De meeste andere media werden door het CADF dus nièt gebrieft en houden voorlopig de bek in de pluimen, al waren VTM en Sporza er als de kippen bij om Peter Van Eenoo van het Gentse dopinglab een forum te geven. Hij ging er gretig op in. Profileringsdrang of is er wel degelijk vuur waar er rook is?

Het betreft nièt de Operatie Aderlass van de Duitse dokter Mark Schmidt maar een afgeleide daarvan waaruit moet blijken dat in 2016 en 2017 àndere renners zich van een dopingproduct bedienden dat toen nog niet opspoorbaar was (maar nu dus wel?!).
Vaag, vager, vaagst maar toch gefundenes Fressen voor “de koers is van ons”. Om welk verboden product het gaat, is onduidelijk, maar de oorsprong zou Amerikaans zijn. De UCI werd in november op de hoogte gebracht en vroeg het CADF om alle stalen van 2016 en 2017 te laten analyseren door de labo’s van Seibersdorf (Oostenrijk) en Köln. Vooral de stalen uit de Tour van 2017 zouden daarin geviseerd worden. Het is niet uitgesloten dat er ook bekende namen tussen zitten, wordt er speculatief aan toegevoegd. 
Vergis u niet: ook bij mij zouden één of meer ontmaskeringen meer blijdschap dan treurnis ontlokken want elke betrapping is géén nederlaag maar een overwinning als een krachtig signaal naar de actoren van het huidig wielrennen dat de pakkans aanzienlijk en zelfs met terugwerkende kracht is. Het zou mij evenwel enorm verwonderen dat hier iets concreets van komt. 
Intussen is het wielrennen nog eens in twijfel getrokken met (on)dank aan “de koers is van ons” dat met nog geen woord repte over de nieuwste confidenties van Lance Armstrong die kennelijk niet in hun journalistiek kraam passen. Wat vindt The Bicycle Guy daarvan of verdiept hij zich zoveel liever in de koerskleding voor vrouwen? Volgende keer voor ... transgenders misschien?!

“De koers is van ons” krijgt er trouwens niet genoeg van om het wielrennen te schofferen. Op hun site is er een bijdrage met als titel Onheilspellend nieuws voor de koers? Fietsen in een peloton is risicovoller is dan voetballen op een groot veld”. En dus: opdoeken die handel?! Dit is niet ernstig meer. Zouden ze hun slogan “de koers is van ons” niet beter ombuigen tot “de koers, daar willen wij zo gauw mogelijk van af”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten