zaterdag 4 juli 2020

Bob JUNGELS: velen zijn hem voorgegaan naar 'het groenere gras aan de overkant'

Dries Devenyns, Iljo Keisse en Yves Lampaert hebben hun lucratief verblijf bij Deceuninck-Quick.Step verlengd. Bob Jungels deed dat nog niet. Op aangeven van zijn papa aarzelt hij om zijn contractvoorstel in te willigen. Papa Jungels is verblind door de ranking van ‘de twintig grootste verdieners in het wielrennen’ die Cycling News en L’Équipe openbaarde. Gratuit, want wat zouden die coureurs en hun betaalheer die bedragen zomaar aan de openbaarheid prijsgeven. Toch ziet Jungels senior er een voorwendsel in om een beter contract te claimen dan Patrick Lefevere voor hem weggelegd acht. Goed geprobeerd maar de realiteit gebiedt te stellen dat Bob hoegenaamd niet tot de twintig besten van het huidige peloton behoort, wel tot de vijftig besten. Dat leid ik zo af uit de uiterst betrouwbare Cycling Quotient Ranking, waarin hij in 2019 wegzakte van de 40ste naar de 85ste plaats. Tijdens zijn vierde campagne voor The Wolfpack was hij enkel spraakmakend met een eclatante triomf in Kuurne-Brussel-Kuurne en met ereplaats in Paris-Nice (achtste), de E3 Harelbeke (vijfde) en in Dwars door Vlaanderen - Waregem (derde)
Zijn credibilteit als klassementsrenner brokkelde verder af door een 33ste plaats in de Giro, waarin hij eerder zesde (2016) en achtste (2017 + dagzege) werd en telkens winnaar van het jongerenklassement. Toen leek hij aardig op weg naar de twintig besten van het peloton maar zijn elfde plaats in de Tour het jaar daarop voerde hem back te reality. Van dan af ging hij er eerder op achteruit dan op vooruit. Hij zou dus eerder afslag dan opslag moeten krijgen maar zo stelt Patrick Lefevere zich niet op ten opzichte van een toffe teamplayer. 
In Jungels’ plaats zou ik toch niet wijd gapen maar mijn (bevoorrechte) plaats kennen én koesteren. Tientallen anderen staan te trappelen om die in te nemen waarna hij - zoals zovelen voor hem - zelf zal moeten vaststellen dat het gras aan de overkant dan toch niet zo groen is als hij had ingeschat en belandden op een koude kermis. Bob moet nog achtentwintig worden en blijft zeker in aanmerking komen voor één of meer uitschieters zoals in Liège-Bastogne-Liège 2018, die hij cum laude won, een exploot dat hij evenwel op verre na niet bevestigde. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten