maandag 27 juli 2020

Hij is (helaas) weer voorbij 
die mooie koerszomer


(vrij geïnterpreteerd naar Gerard Cox in 1973)

Na nana nana 
Na nana nanana nana 
Na nanana na na nanana nana 
Na nana na nana nanananananana 

Je hebt er maandenlang naar uitgekeken 
De vervloekte corona wou maar eerst niet om 
Traag en langzaam kropen langs de weken 
Maar eindelijk, daar was ie toch: de koers 

De nachten kort, de dagen lang 
De ochtend vol van koersgezang 
Het scherpe, hoge zoemen van een mug

Dan denk je: ha, daar is ie dan
Dit wordt een koerszomer van een eeuw 
Maar lieve mensen, oh wat was ie veel te kort 

Hij is weer voorbij die mooie koerszomer 
die begon zo wat in juli
Ah, je dacht dat er geen einde aan kon komen 
Maar voor je 't weet is hij alweer lang voorbij 

Jammer maar helaas: het ziet er sterk naar uit dat wij de volgende zeven maanden op onze koershonger zullen zittenblijven, althans wat betreft de jeugdkoersen. Benieuwd wat ze zullen doen met de grote evenementen als de Ronde van Vlaanderen, daaraan zal men, wegens de oersterke lobby annex belangenvermengingen, allicht niet durven te raken wat dan als een vorm van klassenjustitie zou worden ervaren.

Benieuwd naar de reactie van Belgian Cycling, die amper affiniteit ventileert voor het jeugdwielrennen, kennelijk een blok aan hun been. Jos Smets, de zelfverklaarde directeur zette zich wel schrap voor de Grote Prijs Vermarc. Cycling Vlaanderen, inzonderheid Massimo Van Lancker (die meerdere ‘oefenkoersen’ bijwoonde) deed er zoveel oneindig voor. Dankzij deze instantie werd in juli wielrennen van de hoogste plank geserveerd. Vanaf vandaag zou dat wegvallen, hoe erg! Op de koersen werd de afstand van anderhalve meter inderdaad niet altijd heel strikt nageleefd maar toch nog oneindig beter dan op toeristische trekpleisters en in winkelstraten. Daar mag à volonté verder “gezondigd” worden terwijl de veel kleinschaliger koersgemeenschap vanaf vandaag voor onbepaalde tijd in quarantaine moet. 

Oh ja: de sportwedstrijden zijn inderdaad niet verboden, maar wel hun publiek. Binnen een afgebakende zone is dat haalbaar maar niet op de openbare weg. De wielerliefhebbers zijn de paria’s voor wie de mooie koerszomer dus alweer voorbij lijkt/is, jammer maar helaas! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten