dinsdag 14 juli 2020

Oefenkoersen zijn Top !

Ze zijn reeds halfweg, de oefenkoersen van juli.
Maar wat een understatement, de benaming: oe-fen-koer-sen, alsof het minne dingetjes waren waarmee men de jeugd op twee wielen zoet wilde houden. Zelfs het manco van prijzengeld kon de hongerigen niet intomen. Ga er maar eens de gemiddelde snelheden op na.
Ik heb er vier (Dikkebus, Glabbeek, Sint-Antelinks Herzele en Pollare) bijgewoond en ze haalden stuk voor stuk een hoog niveau en overstegen daarmee zelfs het niveau van de meeste manches van de oubollige Beker van België, die hopelijk niet enkel voor dit jaar zal opgedoekt zijn.
Ik pleitte ervoor om van juli de maand van het tijdrijden te maken. Dat had men kennelijk ook zo voorzien want op vrijdag 3 juli was er een eerste op het circuit van Zolder en op woensdag 22 juli een tweede in Ruddervoorde in een organisatie van Apegem Sportief, dat al in 1969 het kampioenschap van België voor nieuwelingen (gewonnen door Karel Rottiers, die zes jaar later een rit won in de Tour) organiseerde. 
Zolder en Ruddervoorde zullen als selectienorm gehanteerd worden voor het kampioenschap van België op 20 augustus in Borlo.

Gebleken is ook dat het gecombineerd organiseren van een nieuwelingen- én een juniorenkoers de ideale formule is voor gebundelde inspanningen en een hoger rendement. Tussen de beide werd een ruime spatie gelaten om de publieke belangstelling te splitsen, wat maar halvelings lukte. Ook het bewaren van de sociale afstand buiten de start- en de aankomstzone bleek gemakkelijker gezegd dan gedaan. De adrenaline van de koers zorgt voor het vieren van bepaalde teugels. Als we onszelf daarmee maar niet in de eigen voet schieten …

Geen opmerkingen:

Een reactie posten