vrijdag 24 juli 2020

Sensatiepers wil er een kluif
aan hebben maar …
Cian Uijtdebroeks
is, tot nader order, vooral 
een uitstekende student 

  
Wat haalt Wielerflits.be zich in het hoofd om het tussentijdse (!) sprookje van Cian Uijtdebroeks ongekende proporties te doen aannemen? Welke dienst bewijst het de 17-jarige Hannutenaar, telg van een Vlaamse papa en een Poolse mama, daarmee? Een héle slèchte!

De titel (ook al een miskleun) luidt: 


Jumbo, Sunweb en Deceuninck-QS strijden 

om de ‘verbeterde versie Evenepoel’


Ik moet twee van de drie gegadigden bij voorbaat ontgoochelen want van een strijd zal geen sprake zijn want Cian en zijn entourage zullen kiezen voor de “beste verhouding prijs - kwaliteit” en dan weten we meteen wie er daarmee bedoeld wordt.

Zijn mindere punten: Cian zal nooit een massaspurt winnen en in een vlakke(re) tijdrit zal hij door de grote motoren overruled worden. Indien het klopt dat de tijdrit in Aigle-Martigny slechts een gering aantal hoogtemeters bevat dan heeft hij daar dus niets te zoeken, zoals wèl véél in de veel zwaardere wegrit.

Insteek om de goedlachse Cian (lees: Kian en nièt Sian!) Uijtdebroeks nodeloos de hoogste wielerhemel in te prijzen was de jaarlijkse stage van Acrog-Tormans waarbij uitgestippeld een steil klimparcours van zeven kilometer, waarop ter afsluiting een testtijdrit wordt georganiseerd. Twee jaar geleden verbeterde Remco Evenepoel de bestaande besttijd met meer dan twee minuten. Cian bleef daar in februari nog een dikke halve minuut onder.
Subliem toch?! Jàwèl, maar een momentopname, niets minder / niets meer. Is hij op basis daarvan op slag de betere versie van Remco Evenepoel? Komaan zeg! Cians entourage deed er trouwens alles aan opdat dit nièt zou uitlekken want waarmee door de sensatiepers verkeerd zou worden omgesprongen zoals nu blijkt. 

Ik heb zo’n vaag vermoeden wie de aanjager is van deze nodeloze opklopperij. Een bepaald heerschap probeert de beste jongste talenten in zijn rangen te sluiten zoniet te destabiliseren. Hij mag bij deze weten dat het hem met Cian nièt zal lukken.

Of Cian à la Remco na 2021 meteen doorstroomt naar de beroepscategorie? Ik denk van niet wat behalve een overgetalenteerd coureur is hij bovenal een uitstekend student die in de herfst van 2021 universitaire studies zal aanvatten en tijdens de vijf aansluitende lentes zich vooral op zijn cursussen zal focussen.  

Even memorereren hoe Cian in 2019 excelleerde als tweedejaarsnieuweling in binnen- en buitenland met de hoogtemeters als natuurlijke bondgenoten. Die ontbraken alvast op het BK tijdrijden in Sint-Lievens-Houtem, waar hij “slechts” vierde werd. Het prikkelde hem voor een demonstratie in de driedaagse Tour de l’Ain (Fr.), waarvan hij de koninginnenrit (met Le Grand Colombier) won en soeverein de eindzege behaalde. Aansluitend won hij ook de Omloop van de Maasvallei, een Nederlandse topkoers. In de Ardennenkoersen van Herbeumont (2’05” voorsprong) en van Vresse-sur-Semois (1’14”) was hij ongenaakbaar. Hij vertrok dus in bloedvorm naar het European Youth Festival in Baku (Azerb.) maar werd er ziek waardoor hij bleef steken op de 25ste plaats in de tijd- en op de 40ste in de wegrit. Toch genoot hij er met de volste teugen van de unieke sfeer én van de vierde plaatsen van zijn landgenoot Alec Segaert,  die hij aanziet als een compagnon de route op een jarenlange tocht met hopelijk de beroepscategorie als eindbestemming nà het volmaken beider hogere studies. Het gemis van Baku werd in het Critérium Européen (Lux.) dubbel en dik gecompenseerd met een volgende demonstratie in de koninginnenrit, die hij won met 3’41” voorsprong op de tweede en nog (veel) meer op de overigen. Hij liet niet na om ook in Vlaanderen nog een exhibitie weg te geven. In Maarke-Kerkem greep hij de Boigneberg aan om twee minuten van de anderen weg te rijden. Een tijdrit van betekenis had hij zowaar nog niet gewonnen. Dat moest dan maar op de slotdag in de verre Vendée met de Chrono des Nations (Fr.). Het wemelde er van de nationale kampioenen, die hij met niet al te veel hoogtemeters toch één voor één over de knie legde. Enkel Eddy Le Huitouze, de Franse kampioen kwam in zijn buurt. 

En met voor het ingaan van de lockdown zorgde Cian in Kuurne-Brussel-Kuurne, zijn eerste koers als junior, voor een volgende demonstratie. Maar dat hij de ... betere versie zou zijn van Remco Evenepoel, wilhij zelfs niet gedacht hebben en dat siert hem.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten