woensdag 15 juli 2020

WK tijdrijden op de slotdag van de Tour? (sic) Waarom niet?!
Ooit werden Milano-Sanremo en 
de Ronde van Vlaanderen toch ook 
op dezelfde dag gereden

Ook anderen beginnen zich te roeren aangaande het samenvallen van het WK tijdrijden met de slotdag van de Tour op de Champs Elysées.
Hoongelach, ongeloof, ergernis. De wielerwereld snapt er niks van. Wat bezielt de UCI in godsnaam om het WK tijdrijden pal op de slotdag van de Tour te plannen? Een vraag waarmee je dezer dagen vierkant bot vangt in Aigle. Pijnlijk. “Terwijl dé oplossing gewoon voor de hand ligt.”
… vat Joeri De Knop samen in “Het Laatste Nieuws”. 
De oplossing die voor de hand ligt, is het omwisselen van plaats van de individuele tijdrit op zondag met de mixed team relay op woensdag maar dat is om duistere redenen geen optie voor de UCI.
De kans dat deze pure waanzin alsnog wordt rechtgezet is vrijwel nihil want zelfs het Zwitserse organisatiecomité ziet er geen graten in: 
“een elite-WK op zondag trekt altijd meer volk dan een titelstrijd voor de jeugd. Daar komt werkelijk niemand op af", klinkt het.
En dat terwijl elke andere koers zijn stinkende best doet om een tsunami van publiek in te dijken.
Het kan de UCI dus geen moer schelen dat het WK tijdrijden niet de bezetting krijgt die het verdient want, ach die coureurs, die zijn slechts een vervélende bijzaak, een blok aan hun financiële been.
De renners en hun ploegen moeten het allemaal met lede ogen aanzien, zo ook dat er in de aanloopweek naar de Tour zowaar nationale als Europese kampioenschappen worden gehouden: de tijdrit op maandag 24 en de wegrit op woensdag 26 augustus. Plaats van het gebeuren is Plouay, dat er zijn Bretagne Classic graag zal aan opgeofferd hebben, denk je dan maar néén: men is er zowaar in geslaagd die op dinsdag te wurmen tussen de Europese tijd- en wegrit. 
En alsof het allemaal nog niet volstond zijn er daags vòòr Les Trois Jours de Bretagne de kampioenschappen van Denemarken, Duitland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Nederland en Spanje.
En dat laten de betrokken coureurs en hun ploegen zomaar over zich heen gaan in plaats van tot een algemene boycot uit te pakken.


Idiote kalenders zijn overigens van alle tijden. Kunt u het zich voorstellen dat Milano-Sanremo en de Ronde van Vlaanderen op één en dezelfde dag doorgang zouden vinden? Néén?! Toch gebeurde dat in 1925, 1926, 1927, 1928 en 1931. Ook tijdens de jaren ervoor en erna zaten die twee koersen op mekaar ultrakort op de huid maar in die tijdvakken waren het eerder nationale aangelegenheden dan onderlinge concurrenten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten