dinsdag 21 juli 2020

Yauri LEENKNEGT
lakmoesproef in Ruddervoorde

Yaurick Leenknegt telde als aspirant amper mee en wanneer daar met top tienen in de West-Vlaamse kampioenschappen en een opmerkelijk BK in Lierde kentering leek in te komen werd hij geteisterd door de naweeën van een zware val in Bellegem. Die sleepten al te lang aan wat hoofdchirurg Patrick Depuydt deed besluiten om er letterlijk het mes in te zetten én met goed gevolg.
Yaurick zette als neo-nieuweling aardige stappen met vooral een dichtste ereplaats na de explosievere Joran Luyssen in het kampioenschap van West-Vlaanderen in Adinkerke, wat hij drie weken later bevestigde met een elfde plaats in het kampioenschap van Vlaanderen in Laarne.



Als één van de jongste tweedejaars (°1 november 2004) mocht het in 2020 wat meer zijn en dat werd het meteen ook met een twaalfde plaats in Staden en een zevende in Edewalle. De lockdown van vier maanden kwam zeker voor Yaurick hoogst ongelegen maar die bracht hij, in combinatie met zijn studies electro-mechanica, niet in onledigheid door. Dat bewees hij al meteen in het verre Glabbeek (nabij Tienen), waar hij door kettingproblemen de rol moest lossen, in het peloton terugkeerde om mee de koers te maken tot hij lek reed. In Kruis(hout)em was hij nog spraakmakender maar hij werd er op de valreep overruled en naar de elfde plaats teruggezet. Het was zijn ultieme stijloefening voor wat hij in het nabije Langemark-Hagenbos voor het voetlicht bracht: uitbreken op drie ronden van het einde, een mooie voorsprong bijeensprokkelen die enkel nog door Iben Rommelaere en Nick Van Royen overbrugd werd. Na zich even herzet te hebben rekende hij na een snelle koers (40,66 km./u.) met zijn medevluchters soeverein af in de spurt van de stervende zwanen.

Yaurick rijdt vandaag in Merksplas en ’s anderendaags is er de nationale tijdrit (13,190 km.) in Ruddervoorde, een lakmoesproef voor zijn opmars van de voorbije weken. Deze ”één tegen één” is minder zwaar dan zijn “één tegen allen” in Langemark. De vorm van de dag bepaalt evenwel veel maar tussen Yauricks oren zal het wel oké zitten. 

Bij ontstentenis van de Ronde van West-Vlaanderen zijn deze drie koersen in vier dagen zijn alternatief om eens te ondervinden wat meerdaagse inspanningen met zij lichaam doen. Zijn sportarts Marc Hemeryck houdt een oogje in het zeil dat het niet te veel wordt.

Yaurick stamt uit een nest met nogal wat affiniteit met het wielrennen. Papa Björn koerste heel eventjes ook en is bij Cycling Vlaanderen de verantwoordelijke van het recreatief fietsen. Enkele jaren geleden richtte hij met Willy Van Keirsbulck het West-Vlaams kampioenschap voor aspiranten in. Beroepshalve is hij voor de stad Roeselare de coördinator sportevents.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten