zaterdag 4 juli 2020

Jelle DECLERCK begon aan 
de koerszomer van zijn leven

Zou ik er dan toch “iets” van kennen?
Jelle Declerck, aanvankelijk vooral een veldrijder, stak op de weg een eerste keer de kop op in het kampioenschap van Oost-Vlaanderen 2017 te Schelderode, waar hij mij als één der jongste eerstejaarsnieuwelingen opviel met een derde plaats na Niels Lievens en Jens Vanden Heede. Als tweedejaars zette hij nog meer mooie stappen. Zijn fraaie prestaties in de Tour de la Basse Meuse en vooral in de Triptique Ardennais (vijfde) ontgingen bondscoach Dirk Onghena die Jelle prompt meenam naar de Radjugendtour Oststeiermark, waar hij een verdienstelijke achttiende eindplaats behaalde.

Jelle DECLERCK in Dikkebus 'op pad' met zijn laatste aanklamper,
eerstejaars Michel LAMBRECHT.

Jelle trok als eerstejaarsjunior, steeds als één der jongsten van het bouwjaar 2002, de fraaie lijn door. Zijn zesde plaats in de Ronde van Vlaanderen stelde hem meteen gerust en leverde hem een selectie op voor de Tour du Pays de Vaud, de Zwitserse manche van de Nations Cup, waarin hij 26ste werd in het algemeen en achtste eerstejaars. Anderhalve maand later deed hij nog beter  in de Ain Bugey Valromey Tour (Fr.): 15de in het algemeen en vijfde eerstejaars. In eigen land hield hij het bij één overwinning in Geluveld en bij fraaie ereplaatsen in de Condroz (vijfde) en in Vresse-sur-Semois (tiende). Begin september verraste hij met een vijfde plaats in de Memorial Igor Decraene. Hij had slechts enkele keren met een tijdritfiets geoefend en toch hij haalde er een uurgemiddelde van ruim 45 km. en dat nam hij graag mee naar dit jaar, dat hij inzette met een negentiende plaats in Kuurne-Brussel-Kuurne. De week daarop werd hij in Bachte-Maria-Leerne (106 dln.!) enkel door Robin Orins van de zege gehouden. En toen volgde de lockdown, die hij kennelijk goed verteerd had want in Dikkebus haalde hij aan bijna 42 km./u.vernietigend uit. Hij reed zijn vijf medevluchters één voor één ‘choco’. Eerstejaars Michiel Lambrecht kon hem het langdurigst volgen, met hem rekende Jelle af in een langgerekte krachtspurt. 
Twee dagen haalde hij nòg verrassender uit in de 16 km. tijdrit van Zolder, waar hij een moyenne haalde van 48,22 km./u. Lars Van Ryckegem deed er twee tellen meer over en leed zijn eerste nederlaag in een tijdrit van respectabele afstand. Het brengt Jelle's opmars in een wonderbaarlijke stroomversnelling. Diverse clubs en teams van beloften hengelden reeds naar zijn diensten maar Jelle wil het (in overleg met zijn mentor Arne Wallays) allemaal rustig op een rijtje zetten, zoals hij al deed inzake studies. Hij sloot zijn middelbare studies mechanische technieken met vrucht af en daar breit hij vanaf de herfst een mooi vervolg aan met twee jaar klimatiseren aan het Vives in Kortrijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten