donderdag 30 juli 2020

Remco Evenepoel bracht velen 
op de rand van het delirium

En of het “dik in orde” was, “allerdikst” zelfs met een rake dubbelslag: dagzege én de leiderstrui.
Esteban Chaves leek vernietigend uit te halen op 2,5 kilometer van de hoge finish op de Picón Blanco. Enkel George Bennett en Remco Evenepoel konden hem volgen. De nog steeds piepjonge Vlaming waagde zich aan een ‘erop en erover’. Hij sloeg meteen kloof die hij stelselmatig uitbouwde naar 18” op de tweede en naar meer dan anderhalve minuut op de tiende in de daguitslag. Op een hoopje vegen heet zoiets en wie Remco dat lapte, dat zijn géén kleine jongens maar wel:
• George Bennett, tiende in de Vuelta 2016 en de achtste van de Giro 2018;
• Mikel Landa, de derde van Giro 2015 en vanaf 2017 opeenvolgend vierde, zevende en zesde in de Tour;
• Esteban Chaves, in 2016 tweede in de Giro en derde in de Vuelta; 
• Richard Carapaz, in de Giro vierde in 2018 en winnaar in 2019;
• Fabio Aru: in de Giro derde in 2014 en tweede in 2015, winnaar van de Vuelta 2015;
• Simon Yates: zevende in de Tour van 2017, winnaar van de Vuelta 2018 en achtste in de Giro van 2019.
De 40-jarige Alejandro Valverde, die dus Remco’s papa zou kunnen zijn en die nog langdurig de beste coureur van de 21ste eeuw zal zijn (misschien maakt Remco ook dàt ongedaan ), moest ruim twee minuten prijsgeven.
Wie dat allemaal kan, is ook een potentiële kandidaat voor een hoofdrol in de grote ronden. Met die missie vangt hij tussen 3 en 25 oktober aan in de Giro.

Ware het Remco niet geweest dan had ik het anders de hyperverdienstelijke (want ruim 150 km. in de aanval, waarvan op langdurig solo) 22-jarige Spanjaard Roger Adrià overgraag gegund. Hopelijk wordt ook hij in eigen land niet helemaal overruled door de Remco-mania. 
Remco heeft een cruciale ‘veldslag’ gewonnen en er zou al veel moeten gebeuren opdat hij deze ‘oorlog’ alsnog zou verliezen. Het is waarschijnlijker dat hij, geëscorteerd door de eveneens verbazende Joao Almeida (zijn geen half jaar oudere Portugese ploegmaat), zaterdag op Lagunas de Neila de puntjes op de i zet met een tweede eclatante dagzege. Consolideren zou al evenwel volstaan maar zal Remco daarmee genoegen nemen. Er zal werk aan zijn om hem daarvan te overtuigen.
Ook tijdens de lockdown zorgde Evenepoel op alle mogelijke manieren voor niet weinig exposure voor Deceuninck-Quick.Step, nu heeft hij in één klap héél véél van de ontbeerde return van zijn sponsors gerecupereerd. Juist, dit is ‘slechts’ de vijfdaagse Vuelta a Burgos met evenwel de allure van een World Tour - manche.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten