dinsdag 4 juni 2024

Als de kleinzoon van Eric VANDERAERDEN

 

Jorbe VERBRAEKEN 

richtinggevende eyecatcher

 

Voor de aspiranten zit de lente erop, althans voor de Vlaamse want de Waalse 12-, 13- en 14-jarigen rijden komende zondag in Blandain (nabij Tournai) wel nog hun FCWB-kampioenschap.  

De aspiranten worden dus aangemaand te blokken in plaats van te koersen, een decennialange bizarre maatregel die de nieuwelingen, de junioren en de beloften bespaard blijft. Hun studies zullen (sic) minder zwaar zijn zeker?!

Op zondag 23 juni wordt er hernomen in Beveren-Waas, Meulebeke en Wiekevorst. Waarom heeft er niet één van de drie niet gekozen voor de zaterdag zodat zij die dat wensten tweemaal konden opdraven zoals de week daarop in Peizegem op zaterdag en in Moere (Gistel), Pellenberg en Sint-Lenaarts (Brecht) op zondag?

 

Op de slotdag van de lente werden de aspirantenkaarten nog eens flink dooreengeschud met het kampioenschap van Vlaanderen in Iddergem, waar een prachtige omloop werd geserveerd maar waar men (zoals tot een jaar geleden) tijdens de cérémonie protocolaire de Vlaamse Leeuw niet te aanhoren kreeg (wie mag daarachter zitten?).


Jorbe Verbraeken wint overtuigend en smult van het overheerlijke momentum.
(sportfoto.be - Marc Van Hecke)

De 12-jarigen maakten er een pittig koersje van met weinig afscheiding zodat ze met hun 35 voor een mooie uitslag spurtten. Jorbe Verbraeken (Paal) haalde het daarin soeverein van Thybe Breemeersch (Poperinge) en Nick Dewit (Kortenberg), de dragers van de West-Vlaamse respectievelijk Vlaams-Brabantse kampioenentrui die moesten wijken voor hun Limburgse concullega.

Jorbe had zich van meet af aan behoedzaam voorin genesteld zodat hij niet werd opgehouden door de vroege massaval. Hij schatte de laatste bocht naar de finish een tweede keer behendig in en nam enkele lengten voorsprong. Hij werd niet meer verontrust. 

 

Thybe Breemeersch werd knap tweede. Hij maakt deel uit van het pas in 2022 gestichte Jeugd Cycling Team Veurne, waarvan Pedro Coutteau & Nele Boeve de fiere stichters zijn. Dat één van hun discipelen nu al de Vlaamse vice-kampioen werd, is een mijlpaal in hun korte bestaan.

Nick Dewit, die derde werd, verkeerde in bloedvorm tijdens de hele maand mei die hij bekroonde met een spraakmakend Limburgs weekend, waarin hij zelfs Jorbe Verbraeken afhield.


Jorbe Verbraeken schuift als eerste behoedzaam door de haakse bocht met rechts van hem Matéo Vandamme die even verder zou uitschuiven.

Opmerkelijk was dat Matéo Vandamme (Houthulst), die als één van de eersten ten val kwam, werd wel opgehouden en een helse achtervolging voor lief moest nemen. Hij sloot net bijtijds weer aan bij het peloton en spurtte alsnog naar een knappe tiende plaats, anders doet hij zeker mee voor het podium.

 

Jorbe Verbraeken werd een halve eeuw (en negen dagen) na zijn illustere opa geboren en is de jongere broer van Siebe, die op 12 mei in Hoeleden zijn eerste overwinning als neo-nieuweling behaalde. De opmars van de ‘nieuwe Vanderaerden’ is niet enkel in blindemansogen maar ook in de klare kijkers van Sven Nys beland, die hem prompt bij AA Drink Young Lions in de rangen sloot. Jorbe is, zoals destijds zijn opa, ook een bedreven veldrijder die in november 2023 in Michelbeke VK werd en derde in het BK in Maldegem. De daaraan verbonden 32 punten vergat ik in mijn ranking van vorige week mee te tellen. Die zouden hem daarin op gelijke puntenhoogte van Nick Dewit gebracht hebben. Hoe gewaagd die twee aan mekaarzijn werd bevestigd in Iddergem, waar ze één en twéé werden.

Het kan niet de bedoeling zijn om de 12-jarige Jorbe voortvarend als een nieuwe ster op te hemelen. Dat is trouwens het laatste wat de Verbraekens en de Vanderaerdens zouden willen. Wel kan Jorbe als eyecatcher richtgevend zijn om zichzelf én de anderen stelselmatig beter te maken op hun lange hobbelige weg.

 

Nu al benieuwd naar het BK van zondag 25 augustus in Quaregnon, waar de 12- en de 13-jarigen eerst een korte tijdrit afwerken die een kolfje naar de pedalen zijn van onder meer Vince Boel (ook PK) en de verbazende Jerome Vertongen die in de chronorace van het Limburgse weekend de beste concurrenten relatief vèr (7 à 10”) wegzetten.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten