Rennersvakbond CPA heeft, behalve de BinckBank Tour, nog andere katten te geselen
De Rennersvakbond CPA breekt een lans voor de veiligheid van de renners die volgens hen met de voeten werd getreden in de BinckBank Tour en dus niet thuishoort in de World Tour. Met welk recht spreekt voorzitter Gianni Bugno deze “executie zonder vonnis” uit?
Overigens heeft koersdirecteur Rob Discart even alert als gepast gereageerd: hij neemt Tom Steels en Greg Van Avermaet onder de arm om inschattingsfouten te anticiperen.
De veiligheid van de renners moet inderdaad een absolute prioriteit zijn maar waarom viseert CPA nu plots (zij het niet helemaal ten onrechte) die ene koers? Hebben wij die sluimerend? instantie in het voorjaar gehoord toen Flanders Classic het gretige peloton langs smalle en gevaarlijke paden stuurde. Ook Paris-Roubaix blijkt een heilig huisje waaraan niet mag geraakt worden. Aan de almacht van de ASO durven ze niet te tornen. Overigens: nog iets gehoord van het incident waarbij Wout Van Aert bij het (te) scherp afsnijden van een bocht waarbij hij bleefhaken aan het slecht geplaatste hekken aan de rand van de weg? Néén, want CPA weet dat deze door ASO zouden weggelachen worden en dus gaan ze liever wild tekeer tegen een kleinere organisatie als Golazo.
Het kan niet genoeg herhaald worden dat de veiligheid van de renners een absolute prioriteit moet zijn maar ik kan niet buiten de vaststelling dat de meeste valpartijen zich situeren op plaatsen waar je het niet zou verwachten.
Er moet dus een interne oorzaak zijn: de ‘ondraaglijke’ lichtheid van de fietsen (die bij het minste contact tot brekens toe vibreren) en - sorry - de onachtzaamheid à roekeloosheid van de coureurs in het algemeen. Op gevaarlijke plaatsen doen zich - en gelukkig maar - zelden valpartijen voor, een contradictio in terminis.
Ach, de CPA; wat is hun bestaansreden? Ik wil graag vernemen wat hun clubje al heeft gerealiseerd? Waarom zetten zij zich bijvoorbeeld niet af tegen de Europese kampioenschappen in Alkmaar, waar het peloton zowaar meermaals door de winkelstraten werd geloodst? Overigens was de datumkeuze zo stom als maar kon: twee weken na de Tour waardoor San Sebastian en Londen in hetzelfde weekend moesten georganiseerd worden met aansluitend de Ronde van Polen en onmiddellijk daarop de BinckBank Tour. Pure waanzin waarop CPA geen aanmerkingen had.
Overigens telt de Heilige Graal van de WorldTour niet minder dan 180 (!) koersdagen. Half januari begint het al in Australië (Down Under & Cadel Evans) en daar kunnen de heropgeladen teams zich nog enigszins vinden. Maar dat ze half oktober nog een “ommetje” naar China mogen/moeten maken voor de Tour of Guangxi, dat tart toch elke verbeelding maar kennelijk niet die van CPA.
Vrijwel àlle WordTour - manches worden (inzonderheid door EuroSport) in de huiskamer gecapteerd maar in welke mate worden de hoofdrolspelen (de renners en hun sponsors) daar beter van?
Néén, ze zijn inderdaad niet slecht betaald maar in vergelijking met het voetbal, het tennis en de Formule 1 zijn het armoezaaiers. Is het dààr tegen in gaan niet de core business van de CPA in plaats van zich ‘keeping up apprearances’ te bezondigen aan verbaal spierballen rollen richting goedmenende inrichters van een prachtige Belgisch-Nederlandse rittenkoers met een meeslepend verloop en dito ontknoping?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten