Met Koen CHRISTIAENS als aanjager …
Belgian Chrono Challenge
onderstreept het impact van het tijdrijden
De melding dat Belgian Cycling een Chrono Challenge in het leven roept sloot ik als een sportief kerstgeschenk in de armen. Massimo Van Lancker beloofde als Directeur Sport innovatie en is van zijn woord, ik had het niet anders verwacht.
De Belgian Chrono Challenge wil de nationale tijdritten bestendigen omdat het van cruciaal belang is dat jonge ambitieuze renners/rensters voldoende kaansen krijgen om de kunst van het meten is weten te beoefenen en de specifieke skills verder te ontwikkelen.
Tijdrijden is niet enkel een doel maar ook een middel om zich als jonge coureur te verbeteren en zijn limieten voor zich uit te schuiven.
In eerste instantie kwamen deze manches in aanmerking: Borlo (30 maart), Poperinge (26 april), het BK in Heusden-Zolder (1 mei) en de Memorial Igor Decraene in Waregem (7 september).
Die laatste moet het evenwel voor gezien houden omdat voor de ouders van Igor tien jaar eerbetoon aan hun illustere zoon volstaan.
Sterkhouder Koen Christiaens wilde met een aardige oorlogskas nog verder, desnoods onder een andere naam op een andere locatie, maar stond er alleen voor. Belgian Cycling liet hem evenwel niet vallen.
Op de Belgian Cycling Youth Evening in Oosterzele werd de Trofee Igor Decraene de ultieme keer uitgereikt in het bijzijn van onder anderen Massimo Van Lancker, Serge Pauwels en Angelo Declercq. Bij die gelegenheid had men het over die nationale tijdritten en hun nieuwe formule naar een idee van Christiaens om er een Klavertje Vier van te maken en er geldprijzen aan te verbinden. Het kwam in Koen op omdat een respectabel renners aan de afsluiter in Waregem verzaakten. Het idee belandde dus niet in dovemansoren maar het werd behartigd en dus doe ik er dus goed aan om de eerste zondag van september vrij te houden op een nog onbekende locatie, de habitat van één van ’s lands beste tijdrijders. Een goede verstaander heeft meteen begrepen dat het over Schepdaal (Remco Evenepoel) of Lendelede (Alec Segaert) moet gaan.
De Belgian Chrono Challenge richt zich tot 50 jongens en 15 meisjes van de bouwjaren 2009 en 2010 (nieuwelingen), 35 jongens en 15 meisjes van de bouwjaren 2007 en 2008 (junioren) en 30 jongens en 15 meisjes van de bouwjaren 2003, 2004, 2005 en 2006 (u23).
In het BK zullen logisch beduidend meer punten te verdienen zijn dan in de drie overige tijdritten. Voor het eindklassement worden van elke renner de drie hoogste behaalde puntenaantallen samengeteld.
De Belgian Chrono Challenge is onweerlegbaar een prachtig initiatief, waarbij toch deze kanttekening. Biedt het vrijkomen van zondag 7 september 2025 niet de opportuniteit om het BK tijdrijden naar die datum op te schuiven? In functie der internationale kampioenschappen komt het op 1 mei véél te vroeg. Idealiter zou dus zijn het vier maanden te verlaten zodat men tijdrijders in bloedvorm kan selecteren voor het het WK (eind september 2025 in Kigali-Rwanda) en het EK (begin oktober 2025 in de Ardèche).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten