dinsdag 24 september 2019

Hoe dicht komen 
Brent Van Moer en Ilan Van Wilder 
bij topfavoriet Mikkel Bjerg?

Het zal de beloften en de vrouwen veel moeite kosten om nòg meer spektakel te brengen dan de junioren gisteren. Op een iets langer traject, de ruim dertig kilometer die Ripon en Harrogate verbindt, wordt het alvast een nòg zwaardere opdracht.
Mikkel Bjerg, die na twee campagnes bij Axel Merckx’ Hagens Berman - Axeon verkast naar UAE Emirates,kan zijn unieke hattrick volmaken, maar had hij niet méér te zoeken in de hoogste tijdrit? Dat geldt evenzeer voor Marc Hirschi, de wegwereldkampioen van Innsbruck 2018 die zich als neo van Sunweb zelfs al onderscheidde in de World Tour maar die als tijdrijder nog niet bijster veel voorstelde. 
Mikkel Bjerg is sowieso de absolute topfavoriet, al moet ook elke tijdrit eerst gereden worden, ongeacht de kansenberekening. Bjerg mocht dat ondervinden in de Europese tijdrit in Alkmaar, waar hij verrast werd door zijn landgenoot Johan Price-Pejtersen, die over de 22,4 km. elf seconden minder deed. Deel uitmakend van het continentale Coloquickmag hij zich niet enkel qua leeftijd nog een echte belofte voelen. In Harrogate is hij een outsiderdie ik op dit parcours evenwel niet dicht zie eindigen. 

Dicht eindigen verwacht ik wel van Ilan Van Wilder, die op zijn non parcoursin Alkmaar toch negende werd. Bij Ilan moet / mag het niet zo snel gaan als bij Remco Evenepoel. Hij koos voor duurzaamheid en daardoor zit er bij hem nog véél rek op. Hij traint nog niet maniakaal veel en lang maar toch meer dan genoeg, een hoogtestage is hem vreemd en tijdens de Ronde de l’Isard(Fr.) klom hij voor het eerst boven tweeduizend meter. Dat ging hem bijzonder goed af want het leverde de zevende eindplaats op. Daarna werd hij als éérstejaars (!) ook vierde in de Course de la Paix (Tsj.), veertiende in de Giro della Valle d’Aosta Mont Blanc(It.) en bovenal derde in de Tour de l’Avenir (Fr.). In Innsbruck 2018 werd hij zevende in de tijdrit, een knalprestatie die door de dubbele wereldkampioen Remco weggespoeld werd. Een specifieke tijdrijder kun je Ilan bezwaarlijk noemen maar het parcours tussen Ripon en Harrogate lacht hem toe in tegenstelling tot dat van Alkmaar, waar hij toch negende werd. 

Greg Van Moer had, qua voorbereiding, de omstandigheden helemaal aan zijn kant aangezien hij met werelduurrecordhouder Victor Campenaerts mee op hoogtestage kon naar Livigno en met performance manager Kevin De Weertin steun. De verwachtingen zijn dus hooggespannen bij de Waaslander, die kampioen van België tijdrijden werd en in Innsbruck 2018 vice-wereldkampioen (op 33” van Mikkel Bjerg, die hij dit jaar wel nipt klopte in de tijdrit van de Triptyque des Monts & Châteaux) maar die op het EK Alkmaar teleurstelde met de twaalfde plaats. Als geen ander zal hij beseffen dat de vorm en de omstandigheden van de dag veel bepalen en in Yorkshire zal dat niet anders zijn, waarbij het vooral duimen wordt dat de weersomstandigheden er voor elke tijdrijder identiek zijn. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten