woensdag 4 september 2019

Patrick BEVIN: op het podium 
van het WK tijdrijden?

Dan zet je een uitmuntende prestatie neer in de Franse tijdrit van de Vuelta, maar weinigen die er de aandacht aan besteedden die het meer dan verdiende. Alle honneursgingen naar de triomferende Sloveen Primoz Roglic, die zich zowel de dagzege als de knalrode leiderstrui toeëindigde. Roglic blies de meesten weg, maar niet Patrick Bevin die hem tot op 25” benaderde en voor hem de hotseat langdurig warm hield.
Patrick Bevin is een hardrijder, die toch al driemaal (2016, 2018 en 2019) kampioen tijdrijden van Nieuw-Zeeland werd maar aanvankelijk vooral flaneerde in Australische en Aziatische koersen met dagzeges en mooie klassementen, waardoor hij opgemerkt werd door Cannondale-Drapac. 
Bevin werd ingeschakeld in het Europees programma waarin hij almaar nuttiger werd, vooral in de ploegentijdritten. In die optiek maakte hij de overstap naar BMC en reisde met onder anderen Greg Van Avermaet en Nathan Van Hooydonckdoor naar CCC.
Tijdrijden is zijn ding, al werd hij in de openingsrit der Ronde van Zwitserland 2017 in Cham enkel een bovenste beste Philippe Gilbert van de dagzege houden. Hij leverde hem een selectie op voor de Tour, die hij feilloos uitreed, wat hij (na winst in de ploegentijdrit in Cholet) niet kon herhalen in 2018). Het belette hem niet om een ijzersterke Tour of Britain neer te zetten in de aanloop naar zijn eerste wereldkampioenschappen tijdrijden in Innsbruck: derde in de ploegentijdrit en achtste individueel. Dat laatste moet hij op 24 september kunnen verbeteren, wie weet sleept hij in Harrogate een medaille in de wacht. Wie grootmeester Roglic zo dicht weet te benaderen, kan dat eveneens over drie weken. Vraag is of Rohan Dennis, die niet meer koerste sedert zijn bizarre opgave in de Tour op 15 juli, wel zijn titel verdedigt. Tom Dumoulinis er al helemaal zeker nièt bij, wel werelduurrecordhouder Victor Campenaerts die er zich na een periode van decompressie helemaal kan voor opladen.
Patrick Bevin is lang niet de eerste Nieuw-Zeelander die zich waarmaakt in het internationale wielrennen. Voortrekkerwas Bruce Biddle in 1974, in die orde gevolgd door Paul Jesson (dagzege in de Vuelta 1980 maar tijdens de proloog van de Dauphiné 1981 vol op een slordig geparkeerde Lancia geknald waardoor zijn linkerbeen moest geamputeerd worden), Nathan Dahlberg (winst in de openingsrit der Ronde van Zwitserland 1990), Stephen SwartChristopher JennerEric McKenzieJulian Dean (tiende in het WK 2002 en negende in dat van 2005), Gregory Henderson (dagzege in de Vuelta 2009, Paris-Nice 2010 en 2011, de Eneco Tour 2010), Hayden RoulstonJesse Sergent (winnaar tijdrit Eneco Tour), Jack Baueren George Bennett.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten