maandag 16 september 2019

Met het winnen van de Tour als ultieme doel …
Primoz Roglic is dé oppercoryfee 
van het hyperambitieuze Jumbo-Visma

Een Sloveen heeft dus Europa behoed van een Zuid-Amerikaanse overwalk in de drie grote ronden. Science fiction werd realiteit. Primoz Roglic was eerst skischansspringer en daardoor een late(re) roeping die eind oktober al dertig jaar wordt. Hij is al langer geen one hit wonder meer. In 2019 zette hij zijn zinnen op én de Giro (tijdritzege in Chianti 2016) én de Tour (tijdritzege in Lausanne 2017, dagzege in de koninginnenrit van de Pyreneeën en finaal vierde in 2018).
Op één week van het einde leek hij de Giro hem niet meer te kunnen ontsnappen. Het gebeurde toch omdat hij Laurens De Plus (al na de eerste week ziek uitgevallen) ontbeerde en omdat hij ondanks slopende voorafgaande maanden veel te gretig doorkoerste en alsnog moest wijken voor frissere en beter omringde rivalen als Richard Carapaz en Vincenzo Nibali. Het was helemaal op zodat hij in de korte afsluitende tijdrit in Verona pas tiende werd. Goed dat Mikel Landa het daarin nòg slechter deed (21ste) of Roglic stond niet eens op het eindpodium. Eén en ander deed Jumbo-Visma zijn plannen herzien: geen derde Tour, wel een eerste Vuelta, met de afgetekend gewonnen Franse tijdrit aan de basis. Roglic werd ook primus in de puntenstand, wat veel zegt over zijn andere daguitslagen.
Jumbo-Visma had zich als hoog doel gesteld om vanaf 2019 enkele van de tien grote ronden te winnen en/of er een cruciale rol in te spelen. Primoz Roglic heeft dus al twee van die doelstellingen ingelost. In combinatie met eerdere overwinningen in de UAE Tour, Tirreno-Adriateco en Romandië verdient hij het tot dé renner van het jaar 2019” te worden uitgeroepen want in Yorkshire (en aansluitend misschien ook in Il Lombardia) voegt hij daar nog wel (meer dan) iets aan toe. Vooral de regenboogtrui van de tijdrit is een meer dan haalbare kaart. 
Primoz Roglic (wiens àl zijn deelnames aan grote ronden minstens één dagzege opleverden) is de exponent van de aanpak van het hyperambitieuze Jumbo-Visma, waarbij Tom Dumoulin vanaf 2020 aansluit en waar behalve Laurens De Plus (die ook voor een eigen klassement in aanmerking kan komen) onder anderen ook Steven Kruijswijk (op zijn sokken derde in de Tour) en Sepp Kuss (verbazend dagwinnaar op Santuario del Acebo) al waren. Twee hanen op één erf, is dat wel een goed plan? Jà, indien je het voortouw wil nemen in de drie grote ronden. Het is vooral een kwestie van de verschillende actoren op één lijn te krijgen en zijn ze bij Jumbo-Visma kennelijk bijzonder goed in, zo ook in het afschermen van hun coryfeeën. Zo wilde/mocht Primoz, zijn afmattende ervaring in de slotweek van de Giro indachtig, per obligate persconferentie slechts drie vragen beantwoorden en inzake recuperatie zal dat een slok op de borrel gescheeld hebben. 

Jumbo is een Nederlandse keten van supermarkten die op termijn ruim honderd vestigingen wil hebben in Vlaanderen, wat een volgende prijzenslag zal ontketenen. Visibiliteit op het internationale wielerforum moet daar met een knipoog naar refereren. Vismade (zelfverklaarde) "slimste business software" is de cosponsor.
De Tour de France winnen is het ultieme doel, maar dat hoeft de andere manches van de UCI World Tour niet uit te sluiten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten