donderdag 12 september 2019

Pittem serveert de koninginnenrit 
van de 37ste "Keizer" van Koksijde

België vormt hét mekka van de juniorenkalender met niet minder dan tien (!) ééndagskoersen (1.1) en drie meerdaagsen (2.1).
Na een onderbreking van twee jaar mag de “Keizer” van Koksijde dit fraaie rijtje opnieuw afsluiten. In 2017 en in 2018 stond de gebruikelijke “Keizer” on hold in Pittem, dat er meer dan het beste van maakte met een 1.14 die telkens een mooie winnaar opleverde met Fabio Van den Bossche (kleinzoon van Willy De Geest) respectievelijk Vito Braet.
Dit jaar is de oorspronkelijke “Keizer” van Koksijde terug van weggeweest met Pittem als continue partner en architect van de koninginnenrit die op zaterdag 14 september loopt langs de Kluisberg, de Côte de Trieu, de Oude Kwaremont, de Paterberg en de Tiegemberg. 
‘s Anderendaags is er vanaf 9 uur de matinale individuele tijdrit van 6 kilometer in de poldervlakte van Wulpen op een kort maar technisch parcours waarop de wind vrij spel heeft. ’s Namiddags is er vanaf 15 uur in Koksijde de achtvoudige bestorming van de Hoge Blekker, de eyecatcher bij uitstek.De finish situeert zich in de Ter Duinenlaan bij Cinema Koksijde. 
Zowel in Pittem als in Koksijde staat in de aankomstzone een groot scherm waarop de koers permanent kan gevolgd. 25 ploegen maken hun opwachting waarvan de helft uit eigen land, aangevuld met delegaties uit Nederland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Noorwegen, Luxemburg, USA, Duitsland en Denemarken. Dat betekent een pleiade van Europa’s beste 17- en 18-jarigen van wie er veertien dagen later een respectabel mogen verwacht worden aan de start van het wereldkampioenschap in Yorkshire.
De “Keizer” van Koksijde kan behalve een sprankelend heden ook bogen op illuster verleden. Hij werd in 1983 door Marcel Trybou van “De Weekbode” in het leven geroepenals de jongere nazaat van de Tieltse Keizer der Nieuwelingen. Aanvankelijk betrof het een veredelde regionale koers die tot en met 2001 een ééndagskoers was maar almaar aan betekenis won. De huidige internationale koerscommissaris Krist Brulez opende de erelijst, gevolgd door onder anderen David Remmerie (1987), Jürgen (zoon van NoëlForé (1988), Werner Vandromme (1990), Wesley Huvaere (1995), Dirk Harteel (1996), Staf Scheirlinckx (1997), Jurgen Van Goolen (1998) en Wouter Van Mechelen (1999). 
Vanaf 2002 kwam de gebruikelijke formule in voege en dat maakte het deelnemersveld almaar internationaler met bijna de helft allochtone winnaars: de Australiër Mark Jamieson (2002), de Noor Rasmus Fjordside (2003), Maxime Vantomme (2004), Stijn Joseph (2005), Sven Nooytens (2006), de Brit Peter Kennaugh (2007), Jonathan Breyne (2008), Simon Lapeire (2009), de Luxemburger Bob Jungels (2010), de Fransman Florian Sénéchal (2011), Joachim Vanreyten (2012), Nathan Van Hooydonck (2013), Stan Dewulf (2014) en Cédric Beullens (2015). 
Vijf van de Vlaamse WK-geselecteerden maken komend weekend in Pittem en Koksijde hun opwachting: éérstejaars(!) Ramses Debruyne (Acrog - Pauwels Sauzen), Milan Paulus (C.T. Glabbeek), Alex Vandenbulcke (C.T. Menen), Jago Willems (Onder Ons Parike) alsook tijdrijder (kampioen van België) Lars Van Ryckeghem (Jonge Renners Roeselare). Branko Huys, de tweede WK-tijdrijder, ontbreekt. Wel aanwezig onder anderen: Emile Brouwers (winnaar van La Philippe Gilbert in Remouchamps), regérend kampioen van België Arnaud De Lie en Axel Huens (de Franse winnaar van de Johan Museeuw Classic).  
 www.keizerderjuniores.be.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten