vrijdag 6 september 2019

Maxime Monfort blijft in het wielrennen
Eén van de schoon(menselijk)ste coureurs van het moderne peloton neemt afscheid van het aktieve wielrennen. Na zestien campagnes zet hij er een punt achter, liet hij via de sociale media weten. Het waren copieuze seizoenen met meestal bijna negentig koersdagen en telkens om en bij de dertienduizend competitekilometers.
De 21-jarige Maxime maakte in juni 2004 wervelend zijn opwachting in het profpeloton met een dag- en de eindzege in de Tour de Luxembourg. Zes jaar later behaalde hij een gelijkaardig succes in de Bayern Rundfahrt.
Toch stelde hij zich niet aan voor een eigen sprankelend palmares want hij wist drommels goed wat hij kon maar besefte nog beter wat hij niet vermocht. De meer dan degelijke klimmer en betere tijdrijder (kampioen van België in 2009) koos voor het statuut van modelhelper en daar hebben ze bij Landbouwkrediet, Cofidis, Team Colombia, Leopard-Trek, RadioShack en vooral Lotto hun voordeel uit gehaald. 
De (net als Philippe Gilbert) perfect tweetalige Ardennees (La Roche) onderscheidde zich vooral in de grote ronden (vijfmaal de Giro, zeven keer de Tour en acht keer de Vuelta). Enkel in de Vuelta van 2017 werd hij door ziekte tot opgave gedwongen. Hij ervoer het als een kleine ramp want dat clean sheet was voor hem een erezaak.
Persoonlijke resultaten waren amper aan de orde en toch eindigde hij in de Giro vanaf 2014 viermaal op een rij tussen de elfde en de vijftiende plaats, vijftiende en veertiende in de Tour en vooral vijfde in de Vuelta van 2011. In 2004 zette hij op het Iberische schiereiland zijn sterkste prestatie neer met een vijfde plaats in de loodzware etappe naar Lagos de Covadonga.Ook in al de voornaamste ééndagskoersen was hij meermaals op de afspraak.
“Breaking up was so hard to do” en als “doodgaan zonder te sterven”maar beter dit is dan het jaar teveel. Zijn ultieme koers wordt de Famenne Ardenne Classic (1.1)op zondag 6 oktoberzijn afscheid van het aktieve wielrennen. Achter de schermen wachten hem nieuwe opdrachten waarover hij in alvergevorderde gesprekken is. 
Ce monsieur zal dus niet helemaal verdwijnen uit de sport, die hem zoveel gaf en waaraan hij één en ander wil teruggeven. Maxime Monfort 2.0 est arrivé.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten