zondag 25 oktober 2020

103de Giro krijgt een ersatz-podium

 

Jai HINDLEY òf  Tao GEOGHEGAN HART

éénoog wordt Koning in het ‘land der blinden’  

 

“Ze” hebben na 85 uren koers, zowaar binnen één en dezelfde … seconde, een gelijke totaaltijd: Tao Geoghehan Hart en Jai Hindley en dat na zowat 3480 km. Voor een spannende thriller heb je inderdaad geen topacteurs nodig. De ultieme 15,7 km. rond Milano moeten uitsluitsel brengen wie de 103de Giro op zijn palmares bijschrijft. Wilco Kelderman (7de in de Giro 2014) viel er verrassend van tussen en meer dan zijn derde plaats consolideren zal er wel niet meer inzitten. Joao Almeida, de enige topper van deze Giro waarop er kennelijk nog rek zit, zal Peio Bilbao (-23”) allicht nog van de vierde eindplaats verdringen. Chapeau ook voor de bijna 36-jarige Vincenzo Nibali dat hij - uit grote liefde voor zijn vak - op de barricaden bleef voor een voor een (navenant zijn status)  ondermaatse zevende plaats.

Tao Geoghehan Hart en Jai Hindley zullen zich wellicht een hoedje geschrokken hebben en mekaar in de wangen geknepen omdat zij onderling moeten uitmaken wie de definitieve maglia rosa van 2020 over de lenden mag leggen. Tao behaalde zijn tweede dagzege maar door in een tussenspurt een extra bonificatieseconde te sprokkelen is het Jai die met mentaal voordeel aan de slottijdrit begint vanwege de roze stimulans waarmee hij als laatste mag starten en achtervolger is in plaats van achtervolgde.


Beide anglo-saksen mogen het mij niet ten kwade duiden dat ik vind dat zij dissonanten zijn op het eindpodium van de 103de Giro, zoals de Canadees Ryder Hesjedal er in 2012 er eveneens één was.

Tao Geoghehan Hart werd 20ste in de Vuelta 2019; Jai Hindley 32ste in de Vuelta 2018 en 35ste in de Giro 2019.

Volgens de opgetelde tijden van de korte inleidende tijdrit in Palermo en de dubbel zo lange in Valdobbiadene deed Tao 28” minder dan Jai. Ook morgen kan het dus een dubbeltje op zijn kant worden. De Brit is duidelijker in het voordeel in de puntenstand (9de <-> 11de) en voor de bergprijs (2de <-> 6de). De Australiër heeft wel meer looks and guts en bovenal de beste uitgangspositie in de tussenstand en aan de ultieme afrit.

Toch komt deze Giro veel meer toe aan Tao Geoghehan Hart dan aan Jai Hindley omdat hij zich op de Etna bekommerde om zijn gevallen kopman Geraint Thomas, wat Tao ten opzichte van Hindley 1'56" kostte. Jai Hindley daarentegen zag op weg naar de Laghi di Cancano niet om naar de zwalpende Wilco Kelderman terwijl die de virtuele rozetruidrager werd. 

Dat zij er allebei maar met de volste teugen van genieten want het zal met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de énige keer zijn dat ze voor zulke hoge inzet moeten strijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten