donderdag 15 oktober 2020

Steffen DE SCHUYTENEER

bekroonde opmerkelijke progressie

 

Het was een aangekondigde kroniek dat de explosieve Steffen De Schuyteneer een goede kans zou maken om zijn clubmaat Yoran Van Gucht op te volgen als kampioen van België bij de eerstejaarsnieuwelingen. Op de hellende aankomst in Affligem werd hij op zijn wenken bediend voor een krachtspurt. Ik zou zelfs zo ver durven gaan dat Steffen er met de tweedejaars erbij ook niet ver van zou geweest zijn. Hij werd op het podium geflankeerd door de oranjen van Canguru - QTS - Air College, Viggo Van Neste (de beste man in koers) en Sente Sentjens.

Steffen wint in Sint-Antelinks Herzele.

Steffen De Schuyteneer, wiens papa Guy ook koerste, heeft in dit gebalde seizoen veel progressie geboekt. Hij had zich knap gerodeerd en leren positioneren aan de Blaarmeersen en dus had hij begin maart beter verwacht dan een zevende plaats in Maulde, een achtste in Lierde en een elfde in Edewalle. De lockdown kwam hem dus niet slecht uit, al had die wel wat beduidend minder lang mogen duren. Vanaf juli stond hij er met zowel op de nationale als op de Vlaamse feestdag een overwinning en tussendoor ook nog één in Roeselare. Vooral de eerste op een honderdkoppig deelnemersveld kon tellen. In Sint-Antelinks Herzele overwon hij onder anderen Tyson Borremans (die op zijn BK in Affligem à la Julian Alaphilippe te vroeg juichte), Kenay De Moyer, Yoran Van Gucht, Viggo Van Neste, …

Dat zette hem aan het dromen over het kampioenschap van België dat naar half oktober opgeschoven werd. Toch kon hij zijn gezegende conditie behouden met ook nog een overwinning in Dentergem (104 dln.!) en een perfecte generale repetitie in de Keizer van Tielt (elfde). Hij was er dus helemaal klaar voor. 

In Affligem was de koers hectisch en werd nog pittiger door een wolkbreuk tijdens de slotronde. Victor Vaneeckhoutte had een kleine kloof geslagen en Steffen wachtte tot op 250 meter van de finishlijn om hem te passeren, niemand geraakte nog aan zijn achterwiel.

Steffen De Schuyteneer begon bescheiden als aspirant maar je zag hem gestaag opklimmen (3 overwinningen bij de 12-jarigen en tien bij de 14-jarigen). Ook in de kampioenschappen schoof hij almaar dichter met als bekroning de Oost-Vlaamse titel bij de 14-jarigen in Erpe-Mere. In de BK’s werd hij zeventiende, negende, vierde en vorige zondag primus. Hij volgt de Wielerschool van Aalst, richting fietsmechanica, waarbij hij er zich toch een beetje moet hoeden dat hij de tweewieler tegen zijn 20ste niet beu is. Om zijn geest wat te verluchten zou hij er goed aan doen er nog een interessepool bij te nemen.

Dirk Krikilion is zijn mentor, die moet er over waken dat zijn entourage rustig blijft opdat Steffen het langer uitzingt en verder schopt dan hijzelf veertig jaar geleden.

Steffen deed in het BK nieuwelingen alvast beter dan Dirk die in in Hasselt 1976 derde werd na Erik Borra en Marc Maertens. Dirk werd twee maanden later in Tielt wel Keizer der nieuwelingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten