zaterdag 24 oktober 2020

 Josef ČERNÝ: deze hardrijder blijft in géén geval op de keien

 

De qua afstand gehalveerde 19de rit haalde een moyenne van ruim ... 49 km., met Josef Černý als de grote bevoorrechte. Josef wie? Černý, die het abdicerende CCC nog maar de eerste zege van dit jaar in de World Tour bezorgde.

 

Josef Černý godbetert: is dat een dissonant op de winnaarlijst van de Vuelta? Toch niet, al flaneerde hij te lang in kleine Oost-Europese ploegen waaronder (het toen nog procontinentale) CCC, waarvoor hij een resem Tsjechische titels veroverde alsook de ronde van zijn land. Zijn nationale titels in het tijdrijden waren van geen tel op het WK. In de Giro stond hij wel op als de betere tijdrijder: zesde in de afsluitende tijdrit in Verona 2019, dit jaar zesde in Palermo en vijfde in de dubbel zo lange tijdrit in Valdobbiadene. Dat boostte zijn vertrouwen om op weg naar Asti keihard toe te slaan.

Van cadeautjestijd was er, zoals tijdens de tweede week, geen sprake want Victor Campenaerts lag op vinkenslag om het voortouw over te nemen maar hij kon, zo min als de andere medevluchters, de Tsjech nog in verlegenheid brengen. Groupama-FDJ had er alle belang bij dat de vroege vlucht slaagde want dat betekende dat Arnaud Démare definitief in het bezit kwam van de paarse trui van de puntenstand.


Josef Černý zal nu toch wel niet op de keien blijven waarop hij door de adicatie van CCC belandde, wellicht kan hij zelfs kiezen uit meerdere aanbiedingen. Ben O’Connor, die andere verrassende dagwinnaar in deze Giro, is wel al van straat want AG2R La Mondiale sloot hem in de armen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten