zaterdag 10 oktober 2020

 Voor mij wordt het kiezen tussen krééft en kaviààr

Super Zondag

in het jeugdwielrennen

 

 

Ja, er werden al met al nog aardig wat meubelen gered voor het jeugdwielrennen: alle kampioenschappen en als slotakkoord ook nog de tijdritten voor alle categorieën op zondag 25 oktober in Borlo.

 

Morgen vallen de kampioenschappen (tijd- en wegritten) voor aspiranten (in Saint-Ghislain / Villerot) en voor nieuwelingen (Affligem) samen. 

In een ideale wereld zou één van de twee op zaterdag hebben plaatsgevonden maar we kunnen niet alles hebben en niet overal tegelijk zijn zeker?!

Diezelfde namiddag is er in Kerniel de (voor deze gelegenheid ééndaagse) 41ste Ster van Zuid-Limburg, het geesteskind van Omer Bovy, een levend monument in het Belgisch wielrennen dat veertien dagen later ook instaat voor de BK’s tijdrijden.

 

Ik word dus met een mutiple choice geconfronteerd. Het wordt Borlo over veertien dagen maar morgen is het l’embarras du choix tussen krééft en kaviààr. De voormiddag in Villerot combineren met de namiddag in Affligem is ook al onmogelijk want de eerstejaarsnieuwelingen beginnen er al aan om 12u30.

 

Het jeugdwielrennen (b)lijkt de loodzware corona-beproeving tamelijk goed te hebben doorstaan. Nogal wat inrichters plooiden zich dubbel om de tieners alsnog koersgelegenheid te schenken. Zij werden beloond met deelnemersvelden die het niveau van de meeste oubollige interclubs (de jamboree der rabiate traditionele clubs die men helààs ook in 2021 in stand zal houden) hoog overstegen. Nòg méér en béter was er weggelegd voor de inrichters die de nieuwelingen en de junioren combineerden, ze kregen een uitgesponnen en hoogstaande koersnamiddag.


Het geloof in de toekomst van het jeugdwielrennen is verrassend groot. Er beweegt nogal wat bij de samenstelling van de junioren- en nieuwelingenkernen 2021 met als donkere schaduwzijde dat de sterkste clubs almaar sterker worden wat niet anders kan dan het niveau naar omlaag halen. In eigen land moeten de tieners tégen in plaats van voor mekaar koersen! In ploegverband koersen is pas aanbevolen vanaf de junioren (1.1, 2.1 en 2.14). Alle andere koersen zouden interprovinciaal moeten zijn in plaats van per interclub. Alle actoren moeten beseffen dat niet de club maar wel de coureur het eindproduct is.

 

Volgende zaterdag zijn er - bij leven en welzijn - in Lokeren de kampioenschappen van België voor eliten zonder contract respectievelijk beloften, ook al een mooie afsluiter van een gebald seizoen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten