dinsdag 20 oktober 2020

Joao ALMEIDA in een identieke situatie als Julian ALAPHILIPPE in de Tour van 2019

 

Er zijn nogal wat gelijkenissen tussen Julian Alaphilippe in de Tour van 2019 en Joao Almeida in de Giro van 2020. 

Julian Alaphilippe kwam op de derde dag in Epernay (waar hij ook als dagwinnaar gehuldigd werd) in het bezit van le maillot jaune, die hij pas na de 19de rit aan Egan Bernal moest afgeven. Die rit werd omwille van sneeuwval en modderstromen stopgezet op de col de l’Iseran, anders waren ze nog niet klaar met hem want er volgde nog een afzink. Julian kwam tenslotte uit op de vijfde eindplaats, nog altijd een knalprestatie, waarvoor hij zijn limieten aanzienlijk verlegde.

Joao Almeida, zes jaar jonger dan Alaphilippe, bevindt zich in de Giro bij de aanvang van de moordende slotweek ongeveer in dezelfde situatie als Julian vijftien maanden geleden. Joao kwam (ook al) op de derde dag (bovenop de Etna) in het bezit van la maglia rosa die hij vorige zondag op Piancavallo nipt (-15”) kon behouden.  Je zou Joao Almeida toewensen dat de Giro, omwille van cornona-besmettingen, alsnog voortijdig afgeblazen of ingekort wordt door de sneeuw op de Stelvio, die Thomas De Gendt ruim acht jaar na de strafste prestatie uit zijn hele loopbaan graag zal terugzien (en wie weet?!). Zelfs indien het anders loopt en Almeida rolt terug naar de bodem van de top vijf, dan nog mag het de smaak van de overwinning hebben.


De 29-jarige Wilco Kelderman (die in 2017 vooral vierde werd in de Vuelta) is dé gesolliciteerde kandidaat om de jonge Portugees van zijn sokkel te stoten. Hij mag vooral daarbij rekenen van de Australiër Jai Hindley (die als derde op weliswaar 2’56” in de tussenstand nog als wisselkopman kan aangewend), Sam Oomen en Chris Hamilton. Wilco had de voorbije jaren een nogal innige band met het asfalt waardoor hij niet hoger klom dan de zevende plaats in de Giro (2014) en de vierde (2017) en de zevende (2019) in de Vuelta. In de Tour kwam hij er nog helemaal niet aan te pas. Nu kan zijn vierde Giro veel goedmaken. Pertinent is wel dat hij in 2021 overstapt naar Bora-Hansgrohe. 


Team Sunweb zou zich in dezelfde situatie bevinden als Team Jumbo-Visma in de Tour indien Wilco Kelderman de pole position had bezet. Dat doet Joao Almeida zodat de Zebra’s verplicht zijn aan te vallen wat ze op weg naar Piancavallo uitvoerig deden. De jonge Portugees plooide maar brak niet en was bijzonder imponerend in zijn verweer. Misschien had hij la maglia rosa beter net niet zijn bezit gehad zodat hij in de afsluitende tijdrit (15,7 km.) naar Milano een Pogacarke uit zijn mouw kon schudden. 

De 103de Giro had een triomftocht kunnen zijn voor Remco Evenepoel die met vier eindoverwinningen (San Juan, Algarve, Burgos en Pologne) op een rij bewees nòg beter te zijn anderhalf jaar oudere Portugese kompaan. Of die twee vanaf 2021 in de grote ronden nog samen door één en dezelfde deur zullen kunnen? Misschien hoeft dat niet eens want de één kan naar de Giro en de ander naar de Tour. Overigens: beter l’embarras du choix dan de duidelijkheid van de schraalheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten