donderdag 15 oktober 2020

Zelfs als Keizer en als vicekampioen

 

Viggo VAN NESTE

houdt de beide voetjes op de grond

 

Na zijn ophefmakende passage bij de aspiranten (met vooral een dubbele Belgische titel bij de 13-jarigen) zou het voor Viggo Van Neste het minder gemakkelijk lopen bij de nieuwelingen.

Viggo VAN NESTE wordt in Tielt de 'Keizer' der nieuwelingen.

Als dat al zo zou zijn: gelukkig maar want succes dat gewent, maakt nièt gelukkig en blijft niet duren. Vanaf zijn openingskoers in Sint-Maria-Lierde was het alsof hij nog steeds bij de aspiranten koerste. De eerste en niet laatste demarrage van de namiddag kwam uit zijn pedalen. Hij kwam er tenslotte zichzelf tegen en parkeerde op de 57ste plaats. Door de lockdown was het vier maanden wachten om vast te stellen of hij zijn koersgedrag zou aanpassen. Niet dus tenzij bij een minder gevoel. In Sint-Antelinks Herzele wilde hij het “ijzer met de blote handen breken” maar ook in de slotronde werd hij teruggepakt met een anonieme 12de plaats voor gevolg.

Daarna zou hij nog slechts één keer buiten top zes klasseren: elfde in Maarkedal waar hij zich in slecht weer te licht kleedde (beginnersfout) maar na een redelijk zware val versaagde niet voor een elfde plaats. Viggo zette daarmee zowaar zijn sterkste prestatie van het seizoen neer. Op een dot van een parcours was hij zo graag in de clinch gegaan met Niels De Clerck, Matis De Meijts, Aaron Dockx,  Maxence Place, Sente Sentjens, Milan Van den Haute en Yarno Van Herck. Dit mocht de smaak van de overwinning hebben.   

Zijn mentor Daniël Moenaert, die zich liever op de achtergrond houdt, stuurt zijn poulain op een niet dwingende toon bij: én de beste zijn én winnen is quasi onmogelijk. Viggo interpreteerde die quote als een uitdaging waarop hij in de Keizer van Tielt inging. Hij demarreerde er al in de tweede ronde met Jarne Jonckheere (die in 2021 als neojunior naar Canguru - QTS - Air College overkomt) als gezel. Viggo liet het voortouw niet meer los en beukte tot hij enkel nog Niels De Clerck en Nils Maerevoet in zijn hete spoor aantrof. Niels was intrinsiek sneller maar dat loste Viggo op met een krachtspurt. Het was, twee maanden na Heestert (113 dln.!) nog maar zijn tweede zege van het seizoen. Uitblinken is essentiëler dan winnen en toekomstgerichter.


Als geïnstalleerde Keizer startte hij als topfavoriet in het kampioenschap van België in Affligem. Viggo waagde zich aan een vroege aanval met Yarno Van Herck (de regérende kampioen van België tijdrijden) die niet vèr droeg. Hij liet het niet bij die ene poging maar was geen ontkomen aan en in massaspurt op de hellende aankomst zat hij te vèr om ook nog Steffen De Schuyteneer te passeren en in wie Viggo ootmoedig zijn meerdere erkende.

Viggo zal dus als Keizer en als vicekampioen aan zijn tweede campagne bij de nieuwelingen beginnen. Er zal een tsunami aan resultaten van hem verwacht worden maar ook in 2021 zullen die ondergeschikt zijn aan de prestatie. Nog liever dan winnaar is Viggo smaakmaker. Op zo’n jonge leeftijd heeft hij begrepen dat koersen bij de jeugd een hiernumaals en een hiernamaals heeft. 

Met oneindig veel dank aan zijn mentor Daniël Moenaert die probeert de balans te houden tussen prestéren en rendéren. Hij weet waarover hij het heeft. Een halve eeuw geleden was hij één van de vele kroonprinsen van het Vlaamse wielrennen: 29 overwinningen bij de nieuwelingen en dubbel zoveel bij de junioren in 1968-1969. Er waren toen weliswaar veel meer koersen en koersdagen maar toch. Zijn legerdienst in 1970 brak de veer niet want in 1971 was hij meteen op de afspraak in de Kattekoers (2de na Theo Dockx). Hij had de guts en de looks van zijn illustere streekgenoot wijlen Leon Van Daele (winnaar van Paris-Roubaix 1958 en van Gent-Wevelgem 1959). Er kwam evenwel een lelijke kink in de mooie kabel: tijdens een training in een … sneeuwstorm knalde hij vol op een geparkeerde auto en werd met meerdere breuken enkele weken gehospitaliseerd. Daarna kwam het niet meer goed met hem maar Daniël wenste er zich niet eens achter te verschuilen maar concludeerde streng maar rechtvaardig voor zichzelf ‘ik was té licht’. 

Daniël meent dat Viggo meer intrinsieke klasse heeft als hij destijds en waarmee er dus omzichtig dient omgesprongen. De weg is lang en hobbelig. Gelukkig gaat papa Francis, Viggo’s voornaamste supporter, gaat er wijselijk van uit dat zoonlief geen topcoureur wordt maar hij mag het zo voluit mogelijk proberen om zijn vader het tegendeel te bewijzen. 

En van supporters gesproken: Viggo heeft er nogal wat want velen willen zich maar al te graag vereenzelvigen met het succes van een jonge streekgenoot. In Affligem maakten zij een kleine Vlaamse kermis van die zich evenwel niet al te vaak mag herhalen. Viggo is immers meer gediend met ingetogener aanmoedigen.

Tijdens de donkere maanden zal Viggo, voor zover de sanitaire omstandigheden het toelaten, vaker zijn opwachting maken aan de Blaarmeersen om zijn rijvaardigheid en zijn positie kiezen nog wat verder bij te stellen. Ik zou hem graag eens bezig zien in de achtervolging en op de 500 meter met staande start. Méten is immers wéten en dat brengt meer aan het licht dan de snelheid, de puntenrit, de keirin en de scratch. 

Viggo?! What's in his name? Viggo is een Zweedse naam en betekent 'strijd'. Deze Van Neste vindt het dus nodig om zijn naam letterlijk waar te maken. Wauw!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten