donderdag 1 oktober 2020

Lotto-Soudal in vrije val ...

 John LELANGUE

waant zich de Kompany van de koers

 


Sander Armée, Nikolas Maes, Rémy Mertz, Tosh Van der Sande en Jelle Wallays zullen in 2021 allicht niet langer in de gewaden van Lotto-Soudal te zien zijn.

Vier van die vijf zijn inderdaad dertigers maar John Degenkolb en vooral Philippe Gilbert toch ook? De Waalse tycoon kreeg vanaf dit seizoen nog een contract voor drie seizoenen a rato van één miljoen per jaar en dat, ook al door het hoog verbruik / laag rendement, begint te wringen. Miljonair Gilbert (het rijmt nog ook) nam zowaar één dag deel aan de BinckBank Tour maar versmaadt na de Waalse klassiekers ook de Ronde van Vlaanderen en Paris-Roubaix. Zijn knieschijf die hij brak tijdens de openingsrit van de Tour zou weer onhoudbaar opspelen. Misschien probeert hij het nog eens in de Vuelta, 'mooi' van hem! Zijn overkilled contract lijkt dus door pech te worden gehypothekeerd. Onderwijl loopt Phils ‘pensioensparen’ netjes ononderbroken door.


Ceo John Lelangue beklemtoont dat de ontslagen niet met de leeftijd maar met de filosofie verband houden. De ... Kompany-filosofie zal hij bedoelen: alles buiten borstelen wat niet in zijn kraam past en aanwerven wat wel. Zelfs Tosh Van der Sande moet, ondanks aandringen van Thomas De Gendt (die zowaar moest inleveren) en Tim Wellens, opkrassen. Eerder al liet ‘mister John’ Stan Dewulf ontglippen. Dat hij Carl Fredrik Hagen (-> Israel Start Up Nation) loste is dan wel begrijpelijk: de 29-jarige Noor bracht er na zijn achtste eindplaats in de Vuelta 2019 niets meer van terecht.


Er is ook het onmiskenbare communautaire aspect. Let er maar op dat de Arlonnees Rémy Mertz ter elfder ure alsnog behouden wordt bij La Loterie Nationale. En zouden Sébastien Grignard en Sylvain Moniquet ingehaald zijn indien zij Vlamingen waren? Zie maar hoe langdurig Florian Vermeersch en Viktor Verschaeve, die al meer bewezen hadden, moesten op een contract wachten in tegenstelling tot Xander Vervloesem die na zijn demonstratie in de Ronde de l’Isard incontournable was. Arne Marit (weliswaar goed terechtgekomen bij Sport Vlaanderen - Baloise net als nu ook Rune Herregodts en Ward Vanhoof) wachtte tevergeefs. Wordt dit ook het alternatief voor Henri Vandenabeele, tweede in de Ronde de l’Isard zoals eerder in de Giro d’Italia. De 22-jarige Filippo Conca moest met amper adelbrieven minder geduld opbrengen en ook dat zal wel zijn onderliggende reden hebben.

Er was ook de manier waarop de ontslagen gecommuniceerd werden met een mail en een aangetekend schrijven niettegenstaande de ploegleiding de renners op de wedstrijden zag én ziet. Men zag meer heil in een “administratieve formaliteit”, waarmee Jelle Wallays veel moeite had. Hij had het veel liever recht voor de raap vernomen maar daar is John Lelangue kennelijk te laf voor.


Wat houdt Lotto-Soudal behalve Thomas De Gendt en Tim Wellens nog aan parate middenvelders over? Bovenal is er de topper Caleb Ewan, juist ja met het bangelijk korte sprinttreintje Jasper De Buyst - Mike Kluge bangelijk kort is. Misschien wordt Gerben Thijssen eraan gekoppeld, zo ook de Australiër Harrison Sweeny (uit het eigen opleidingsteam), al zijn z'n resultaten als laatstejaarsbelofte ondermaats. Weer stel ik mij vragen over het motief van zijn doorgroei naar het World Tour Team.

Volgens de huidige stand van zijn zaken telt Lotto-Soudal 2021 een dozijn discipelen van nog geen 25 jaar. Kun je daarmee naar de oorlog (van de World Tour)? Zouden ze zich bij Soudal nog geen vragen stellen? 

Lotto-Soudal behaalde in 2020 amper negen overwinningen, waarvan zes met Caleb Ewan. Vraag is hoe vaak de Asian-Aussie dit seizoen nog in actie zal komen? Zelfs in Wevelgem en in De Panne is hij (nog) niet aangekondigd. 


Het zal de uitgewezenen worst wezen. Ik hoop alvast dat Nikolas Maes, Tosh Van der Sande en Jelle Wallays bij Circus - Wanty Gobert terecht komen en dat ze er in 2021 kunnen toe bijdragen dat hun nieuwe team hun oude overtreft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten