dinsdag 20 oktober 2020

Wié doet JUMBO-VISMA en Primoz ROGLIC wat in de 75ste Vuelta?


Nadat Steven Kruijswijk tijdens de eerste rustdag positief testte op corona abdiceerde het volledige Jumbo-Visma in de Giro. Géén van die teruggeroepen renners komt in deze Vuelta in actie, waarin het wel een beroep doet op de vijf renners (George Bennett, Tom Dumoulin, Robert Gesink, Sepp Kuss en Primoz Roglic) die de Tour helemaal naar hun pedalen leken gezet te hebben. Zij worden aangevuld door Lennard Hofstede, Paul Martens (die na drie Giro’s en vier Tours aan zijn vierde Vuelta begint) en de 23-jarige Deen Jonas Vingegaard


Benieuwd hoe Jumbo-Visma het zal aanpakken. Anders dan in de Tour allicht waarin het speelde als een voetbalploeg die 3-0 voorstond terwijl het eigenlijk maar 1-0 was en waarna het op een late counter liep. Ik ben nog altijd overtuigd dat Tadej Pogacar zijn eindzege mede te danken heeft aan het feit dat hij in de waaierrit naar Lavaur 1’21” verloor waardoor hij niet voortvarend in het bezit van le maillot jaune kwam en dus op de slotdag zelf kon aanvallen in plaats van aangevallen te worden. Dat in combinatie met een totale offday van Primoz Roglic op La Planche des Belles Filles werd het pijnlijke deficiet van Jumbo-Visma.


Toch zal de 31-jarige Sloveen in de 75ste Vuelta, waaraan hij als titelverdediger begint, de initiële kopman zijn maar ik kan mij bezwaarlijk voorstellen dat Jumbo-Visma even defensief zal koersen als in de Tour. Daarvoor kan het alvast niet terugvallen op Tony Martin en Wout Van Aert om het tempo hoog en de voordeur van de favorietengroep gesloten te houden. Sepp Kuss kan, als een soort sluipschutter, die opdracht overnemen terwijl Tom Dumoulin als wisselkopman minder snel zal opgeofferd worden. Uiteindelijk zullen we met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid toch weer uitkomen bij Primoz Roglic die (indien hij niet ziek was geworden) in 2019 ook de Giro kon gewonnen hebben en (indien hij en de zijnen offensiever uit de hoek waren gekomen) dit jaar de Tour.

 

In de slipstream van die nare Tour profileerde Roglic zich als de onbedoelde bondgenoot van Julian Alaphilippe, die hij meer in de weg had kunnen leggen in diens rush naar de regenboogtrui. En dus had het iets van een bedankje dat Julian op het einde van Liège-Bastogne-Liège zwiepte en daarna de armen te vroeg zegevierend opstak zodat Primoz hem op de finishlijn voorbijjumpte.

 

Razend interessant wordt de 75ste Vuelta met nogal wat beslagen klassementsrenners op de afspraak, die nadrukkelijk een zaak van duo’s lijkt te worden om de tweespan Roglic-Dumoulin partij te geven: het Team Ineos - tandem Richard Caparaz - Chris Froome, het Mitchelton-Scott - duo Esteban ChavesSimon Yates (Vuelta-primus in 2018), alsook de vertwijfelde uno's Dan Martin, Guillaume MartinEnric Mas (de tweede van 2018), het vraagteken Thibaut Pinot, Michael Woods, ...

Zouden Rui Costa, Felix Grossschartner, Daniel Felipe Martinez, Marc Soler, Wout Poels, ... als outsiders kunnen opstaan?

Alejandro Valverde moet het allicht houden bij een zo hoog mogelijke top tien, het zou al zijn twaalfde zijn die voor een 40-jarige de zweem van de overwinning mag hebben.

En wat brengen youngsters als Andrea Bagioli, Clément Champoussin, Stan Dewulf (!), David Gaudu, Aleksandr Vlasov, ... ervan terecht?

Ook aan vluggerds geen gebrek: Jon Aberasturi, Pascal Ackermann, Sam Bennett, Jasper Philipsen, Gerben Thijssen, ... 

Bij de punchers vind ik graag Tim Wellens voor een ritzege, waarvoor hij misschien al op deze openingsdag in aanmerking komt wanneer er een soortement Clasica San Sebastian uitgerold wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten