dinsdag 6 oktober 2020

Arnaud DEMARE overschrijdt 

de kaap van 70 overwinningen

 

Omdat hij de Tour van 2020 géén spek voor zijn bek achtte, koos Arnaud Démare resoluut als verrassend voor de Giro, waarin hij voor de vierde keer aanzette en waarin hij vorig jaar, na opgaves in 2016 en 2020, volhardde in Modena zelfs een dagzege behaalde op Elia Viviani. Voor de paarse trui van de puntenstand moest hij het nipt afleggen tegen Pascal Ackermann.


Het was vreemd genoeg nog maar de eerste keer dat hij dit jaar scoorde in de World Tour en toch is hij aan een uitstekend seizoen bezig want hij leidt in de internationale zegestand met een boeket van elf fraaie overwinningen: Milano-Torino, twee dagzeges en de eindzege in de Tour de Wallonie (waarin de Ardense hoogtemeters hem niet op de knieën kregen), een hardbevochten derde Franse titel (ook in 2014 en 2017), drie dagzeges en de eindzege in de Tour Poitou-Charentes et Nouvelle Aquitaine, een dagzege in de Tour de Luxembourg en nu dus zijn etappewinst in de Giro.

Twee doelen schoten aan hem voorbij: Milano-Sanremo, waarin hij bleef steken op de 24ste plaats, en de Europese titel, die hij in een millimeterspurt met ook nog Pascal Ackermann vrij verrassend aan Giacomo Nizzolo moest laten.

 

De inmiddels 29-jarige Fransman is één van de veelzijdigste én meest faire bolides van zijn generatie. Winnen is zijn vak. Als stagair bij La Française des Jeux werd hij in Kopenhagen wereldkampioen bij de beloften. Marc Madiot maakte er meteen een duurzaam contract van en als een hondstrouwe soldaat begint Arnaud in 2021 aan een tiende campagne bij deze betaalheer. Hij dankte met een tsunami aan overwinningen met meerwaarde, in het Italiaanse Villafranca Tirrena overschreed hij vandaag de kaap van zeventig overwinningen.

Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zal hij op termijn toetreden tot het selecte kransje van nog geen dertig coureurs die in de loop der tijden minstens honderd overwinningen op de internationale kalender behaalde en waarin Eddy Merckx voor eens en voor altijd het voortouw houdt met 287 zegestreepjes (zeg maar strepen).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten