zaterdag 3 oktober 2020

 Mathieu van der POEL 

is waar hij wilde / moest zijn

 


Helemaal in de donkere schaduw gezet van Wout Van Aert en er nog een schepje bovenop gedaan door te verzaken aan het loodzware wereldkampioenschap in Imola. Gooide Mathieu van der Poel de handdoek wat betrof zijn aansluiting naar de wielertop 2020?

De BinckBank Tour heeft dat dubbel en dik weerlegd met als fraaie bijsluiter: kan ‘koers’ mooier zijn dan de apotheose van deze ingekorte rittenkoers was?


Het was al straf dat de BinckBank Tour (2.WT.2) de concurrentie van La Flèche Wallonne, de Giro en Liège-Bastogne-Liège pareerde. Mathieu van der Poel maakte er een huzarenstuk van met een aanval op ruim vijftig kilometer van de finish, waarmee hij tenslotte ook Sören Kragh Andersen op de knieën kreeg. Er was werk aan de Deen die kon terugvallen op gezellen die Mathieu als ballast schijnbaar te voortvarend van zich afgeschud zodat het nog een dubbeltje op zijn kant werd. Lucide Mathieu wist evenwel waarmee hij bezig was: bonficatieseonden sprokkelen onderweg die hem bij de finish aardig van pas kwamen.

 

Mathieu is daarmee helemaal waar hij wilde zijn: deze boostende zege die uitzicht biedt op nòg véél méér! Dan denk je de periode van 7 (Brabantse Pijl) tot met 25 oktober (Paris-Roubaix) tot je verneemt dat hij er ’s anderendaags ook nog Liège-Bastogne-Liège bijneemt en het zal ook daar niet voor een acte de présence zijn. Nog zo gek want hij is het, dankzij het velrijden, gewoon om twee dagen na mekaar een uur vol in het rood te draven.


Ook La Doyenne moet binnen zijn bereik vallen na wat hij op 8 augustus met een minder genadige conditie voor het voetlicht bracht in Il Lombardia, de zwaardere Italiaanse versie van LBL, waarin hij op karakter een verdienstelijke tiende plaats afdwong. Zijn conditie was wassend, anders eindigt hij dichter dan 15de in de Strade Bianche, 13de in Milano-Torino en in Milano-Sanremo. Il Lombardia was het scharniermoment naar meer spraakmakende resultaten: vierde in het Europees kampioenschap, derde in de Druivenkoers - Overijse en een dagzege in Tirreno-Adriatico (zijn allereerste World Tour - rittenkoers). Hij rolde met groots vertoon het Jumbo-Visma collectief op in het kampioenschap van Nederland, waarin enkel de Nils Eekhoff (de onweerlegbare beloften-wereldkampioen van Harrogate 2019) hem eventjes partij kon geven, hij eindigde op 'slechts' anderhalve minuut. De anderen arriveerden op minstens ruim drie minuten.


Julian Alaphilippe, Sören Kragh Andersen en Wout Van Aert zijn dé ééndagscoureurs en dé dagwinnaars van deze nazomer. Mathieu van der Poel heeft ten hunnen opzichte een meer dan fraaie inhaalbeweging uitgevoerd met wat hij terecht omschrijft als één van zijn strafste prestaties ooit en waaraan in de regio van Geraardsbergen nog langdurig zal herinnerd worden. Dat zal hij tijdens de Ronde van Vlaanderen niet kunnen herhalen want Kabouter Wouter laat de Muur en deBosberg harvochtig links liggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten