maandag 5 oktober 2020

Julian, Julian, Julian: 

wat doe je nu ?

 

… eerst een Van Looyke en daarna een Zabelke

 

Alles stond in de steigers voor de zegevierende bevestiging van de nieuwe wereldkampioen: Liège-Bastogne-Liège op zijn wassend palmares bijschrijven!


Hij had, zoals de andere favorieten, nog geen trap te veel gegeven tot hij (puik ingeleid door Dries Devenyns) op de Roche-aux-Faucons de forcing voerde. Marc Hirschi kon moeiteloos aanpikken maar de twee gingen niet vol door zodat Michal Kwiatkowski, Tadej Pogacar en Primoz Roglic aansloten. De Pool viel af, Matej Mohoric kwam in zijn plaats voorin zodat ze toch met hun vijven spurtten. Alaphilippe, nerveus als altijd, trok de spurt op gang, maakte (zoals Rik Van Looy op het WK 1963 in Ronse) een zwieper naar links, waarmee hij Hirschi aantikte waardoor die uit zijn klikpedaal schoot. Ook Pogacar werd daardoor voor de zege uitgeteld. Alaphilippe was zich van geen kwaad bewust, behield de pole position en gooide (zoals Erik Zabel in Milano-Sanremo 2004 met Oscar Freire in de rol van Primoz Roglic) de armen te vroeg in de hoogte. Een alerte Roglic zoefde hem op de finishlijn voorbij. Alaphilippe werd niet veel later terecht gedeklasseerd en naar de vijfde plaats teruggezet.

Daar sta je dan: from hero to zero! De regenboogtruidrager ging tweemaal in de fout waarbij hij boft dat zijn eerste blunder zijn tweede verzacht want indien als winnaar gedeklasseerd worden zou oneindig harder aangekomen zijn dan als domme verliezer.


Met zijn ontoelaatbare move voerde Alaphilippe niet in het minst zichzelf. Het is niet de eerste keer dat deze zenuwpees een ongeleid projectiel werd. Dat moest eens slecht aflopen en misschien had Julian dit nodig om zichzelf bij te sturen. Het mag zich in geen geval herhalen of er waait nog heel wat meer bij de koersjury én bij de eigen ploegleiding.


De vergelijking met de clash Groenewegen - Jakobsen gaat in géén geval op. Een dubbele elleboog is veel kwaadaardiger dan een onverhoedse zwieper, waarvoor Julian zich na de koers ootmoedig schuld bekende en zich oprecht verontschuldigde. Toch was er de onnozele reactie van nogal wat lieden die zich afvragen hoe Patrick Lefevere hiermee omgaat. Wat denken ze? Voor Jakobsen kwam hij op als voor een eigen zoon, zoals hij nu die andere ‘eigen’ zoon Alaphilippe op het matje zal hebben geroepen. Of moet Patrick dat misschien en plein public doen om zich bij zijn anti’s te verantwoorden? 


Julien Alaphilippe gaat gepast met zijn cauchemar liégeois en waarvan er dus weinig zal blijven hangen. In de aanloop naar de Ronde van Vlaanderen zou hij de Brabantse Pijl (waarin hij vorig jaar tweede werd na Mathieu van der Poel) van overmorgen aan zijn programma toevoegen, een godgeschenk voor de inrichters. Het biedt Julian de kans om met zichzelf helemaal in het reine te komen

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten