Deze dramatische Tour kan vele kanten op
De 99ste Tour gaat, zelfs al waren er nog maar zes opgevers, onder calamiteiten en nog meer dramatische wendingen gebukt. Doodjammer toch dat na de onbepalende en te lang uitgesponnen aanloopweek al een rist klassementsrenners hun ambities mogen terugschroeven of helemaal opbergen: Bauke Mollema (+2'16"), Alejandro Valverde (+2'40"), Michele Scarponi (+2'42"), Fränk Schleck (+2'43"), Pierre Rolland (+2'50"), Robert Gesink (+4'13"), Ryder Hesjedal (+13'58"), Thomas Voeckler (+14'17"), Daniel Martin (+18'48"),...
Stel dat de eerstvolgende dagen ook Cadel Evans, Bradley Wiggins en/of Jurgen Van den Broeck voor de bijl gaan, wat blijft er dan nog over aan spankracht? Een gevecht van schaduwfavorieten, dat inderdaad ook kan boeien maar toch. Anderzijds is het ook een waarheid dat het niet de vedetten zijn die de Tour maken maar de Tour de vedetten. Stel dat de sterke runner up Tejay Van Garderen boven zichzelf uitgroeit, door de omstandigheden gediend wordt en tijdens de slotweek de gele trui verovert en niet meer loslaat, hij zal als een volbloed laureaat in de armen worden gesloten.
Vandaag begint eindelijk de 99ste Tour. Wie hem wint, zullen we vanavond - gelukkig maar - nog niet weten, wel al wie hem nièt wint. Er zal meer af- dan aangevallen worden. De achterdeur gaat wagenwijd open. Met zijn zevenentwintig staan ze nu nog binnen de honderd seconden geklasseerd, onder wie de notoire favorieten Bradley Wiggins, Cadel Evans, Vincenzo Nibali en Jurgen Van den Broeck. De eerste twee de betere tijdrijders, de andere twee de mindere tijdrijders. Ook de ferme outsiders Chris Froome, Chris Horner, Levi Leipheimer, Rein Taaramäe en Tejay Van Garderen zijn onder hen. Vooral van hen wordt verwacht dat ze de top-tien zullen invullen.
Gevreesd moet worden dat de dramatiek nog meer toeslaat. De weersomstandigheden zaten mee totnogtoe, stel dat die in het hooggebergte omslaan. Dat zijn dan de situaties van heirkracht. Op sommige andere kan men wel ingrijpen. De lichtheid van het materiaal dat bij het minste contact begint te vibreren en letterlijk een schrikwekkend domino-effect door de gelederen jaagt. Ook de aanloopweek kan korter. Dat zou een bestanddeel zijn om de grote ronden van éénentwintig naar vijftien dagen in te korten. Het zou de saaiheid van een telegeleid verloop met de obligate massaspurt inperken en ervoor zorgen dat de klassementsrenners niet aan één maar twee of zelfs drie grote ronden deelnemen. Dat zou het aantal kanshebbers gevoelig opdrijven.
De UCI-leiders zijn evenwel zo conservatief als het Vaticaan en het Kremlin. Het zal zelfs nooit aan de orde zijn. En bovendien zal het Amaury Sport Organisation, de gefortuneerde organisator van de Tour, ook nooit aanvaarden dat er wordt gemorreld aan hun gouden kalf, dat ook door zwaar vallende renners "gevoederd" wordt.
Dit incident sluit er naadloos bij aan. Terwijl het halve peloton tegen het asfalt lag, wond de wedstrijdleiding er zich over op dat ze niet snel genoeg voorbij kon. Wedstrijdleider Jean-François Pescheux stapte uit, maar niet om de renners te helpen, wel om verhakkelde fietsen opzij te smijten zodat hij zijn weg kon voortzetten. En dat één dag nadat hij ostentatief weigerde om een minuut stilte in acht te nemen voor de schielijk overleden Rob Goris.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten