maandag 20 december 2021

42 jaar Ster van Zuid-Limburg

 

De sterk uiteenlopende memories van Omer BOVY

 

42 jaar een meerdaagse koers inrichten, dat genereert een pak anekdotes en andere herinneringen, Omer Bovy heeft de zijne haarfijn in zijn geheugen opgeslagen met een gebruikelijke lach en een traan.



Stijn Devolder is de absolute hoofdrolspeler in Omers mooiste herinneringen.

“Hij won in de Ster van 1996 de eerste rit met 14” voorsprong en werd leider”, begint Omer. “De daaropvolgende nacht kreeg hij evenwel diarree die ’s anderendaags nog niet over was zodat hij in de loop van de tweede rit onderweg moest afstappen om in een klein hokje onder te duiken. Ploegleider Rudi Bruneel (Kortrijkse Groeningespurters) liet dat zo discreet mogelijk gebeuren opdat de concurrentie er niet al teveel onrechtmatig voordeel zou uithalen. Dat lukte nog ook en Stijn kwam er helemaal door. Bij zijn volgende uitval was Erwin Van der Auwera de enige die hem kon volgen maar niet van een tweede ritzege op een rij houden. Stijn legde zo de basis voor zijn eindoverwinning en van dan af ontstond er tussen ons een onafscheidelijke vriendschapsband.”

“Als zijn grote supporter wilde ik voor Stijn, die nog eerstejaarsjunior was, nòg méér doen: het jaar daarop het kampioenschap van België in Gingelom organiseren. Ik nam hiervoor contact op met de toenmalige bondsvoorzitter Ernest De Vuyst die mij moest teleurstellen want het BK 1997 voor junioren was al uitbesteed aan Willebroek. Enkel het Belgisch kampioenschap voor nieuwelingen was nog te begeven, maar dat interesseerde ons niet. Ik gaf het evenwel niet op en stelde daarbij vast dat mijn socialistische partijgenoten het in Willebroek voor het zeggen hadden en dus ik contacteerde burgemeester wijlen Louis Van Ighem om een ruil van categorie te bespreken. We spraken af in één van de mooie restaurants nabij het Fort van Breendonk, waar ik mijn joker uitspeelde in de persoon van Wouter Van Mechelen (Brasschaat), een topper bij de nieuwelingen en die voor zijn BK vele honderden supporters naar Willebroek zou meebrengen. Het was niet eens gelogen en de delegatie van Willebroek was meteen overtuigd.”

Omer voelde zich bij zijn terugkeer naar Gingelom als een coureur die een grote overwinning had behaald en kon Stijn Devolder meteen melden dat hij in Gingelom kampioen van België zou kunnen worden.

“Stijn beloofde daar zijn uiterste best voor te zullen doen en kwam reeds de donderdag ervoor op logement in het Pachthof van Borlo. Op 1 juni 1997 beleefde hij een superdag waarop hij een patent had in de kampioenschappen (wat hij driemaal zou herhalen als contractrenner). Stijn waagde zich aan een langdurige solo en won met ruime voorsprong. Onze vriendschapsband werd nog hechter dan hij al was en die is, ook al zien we mekaar niet al te vaak, ook gebleven.”

 

Geen rozen zonder doornen, ook Omer Bovy ontsnapte er niet aan. Eén drama kon niet vermeden worden, een tweede net wel.

“Het noodlot sloeg een eerste keer toe in 1994. BWB-commissaris Eric Follon spoedde zich naar voor om de rugnummers van deontsnapte renners op te nemen. In dat manoeuver kon een onverhoeds overstekende dove en slechtziende 80-jarige niet ontwijken. De man was op slag dood en het vervolg van de 15de Ster verliep in mineur, ik was er vele dagen niet goed van en nog wanneer ik eraan terugdenk."

“Een tweede rampspoed overkwam ons in 2014 tijdens de proloog, die gewonnen werd door wereldkampioen Igor Decraene. De Britse coureur Levi Moody werd daarin 68ste met 49” meer. Tijdens zijn cooldown op de rollen aan het Pachthof kreeg hij een hartstilstand. De bijgeroepen MUG zei mij driemaal dat ze hem ‘kwijt’ waren maar hij werd alsnog gered. Indien niet dan zou ook de Ster dat niet overleefd hebben, ik had meteen de handdoek gegooid. Levi Moody is na 2013 gestopt met koersen zonder noemenswaardige resultaten te hebben behaald. Hij zakt uit grote dankbaarheid af en toe nog eens voor enkele dagen af naar Het Pachthof om er zijn opstaan uit de dood te herdenken."

 

Wat kan Omer Bovy, de kersverse erevoorzitter van de stichting Ster van Zuid-Limburg, zich de komende jaren nog wensen? Dat alles mag blijven zoals het is en bespaard van drama’s zoals hierboven beschreven! Wat mij betreft mag er nog een extraatje bij. Indien Stijn Devolder, 25 jaar na zijn Belgische titel in Gingelom, nu eens met een ‘acte de présence' de Ster kwam opluisteren,!  

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten