zondag 5 december 2021

Avia-Rudyco

is (één van) dé referentie(s) van het tienerwielrennen

 

Wat hij dertig jaar geleden misliep als veelbelovend coureur, dat haalt hij nu mooi op als begeleider maar opnieuw verwijlt hij in het tienerwielrennen maar dit keer is het van harte!


Luc ROOMS (links) flankeert zijn voorzitter Rudy CORNELIS ter gelegenheid van een samenkomst met sportmarketeer Wim LAGAE, de ex-renners Marc WAUTERS en Serge PAUWELS (die nu leidinggevend zijn in het wielrennen) en Frank GLORIEUX (ceo Cycling Vlaanderen).


Ik heb het hier over Luc Rooms (°14 oktober 1972) die als nieuweling met 24 overwinningen in 1989 nationaal zegekoning werd en ook als junior (20 zeges in 1990-1991) meer dan wat in zijn mars had. Hij zocht het overwegend in het regionale circuit maar wanneer de gelegenheid zich voordeed ook in de mooiere koersen met tweede plaatsen (na Gerry Belmans) in de Trofee Het Volk (Aspelare) en (na Peter Peys) in de Gouden Fiets Eddy Merckx in 1989 en (na Koen Dierckx) in de Ronde van Vlaanderen in 1991, het jaar dat hij zich tot ‘Keizer’ liet kronen in Koksijde. 

Luc verleende daarna volstrekte prioriteit aan zijn universitaire studies communicatiewetenschappen, waarna hij zou hervatten bij de beloften. Klierkoorts bracht hem tot andere inzichten. Vandaag de dag is Luc beroepshalve market-intelligence bij Proximus en passioneel secretaris-coördinator van Avia-Rudyco. 

 

Avia-Rudyco ontstond in 1999 toen tientallen renners (eliten zonder contract en vrije liefhebbers) zich als klant in de fietsenwinkel van Rudy Cornelis (Hamme) groepeerden. Het werd een uitgebreid team dat in de periode 2003-2009 veel binnenlandse interclubs reden en verre buitenlandse verplaatsingen ondernamen met bovenal een drievoudige deelname aan de Tour de la Française Guyane (een Frans departement aan de noordkust van Zuid-Amerika) met twee dagzeges en de tijdelijke gele trui van Karel (vader van de inmiddels gestopte Steven) Pattyn.

Vanaf 2008 werd overgeschakeld naar een exclusieve jeugdwerking met tien leden die zich inmiddels meer dan vertienvoudigd hebben en waarmee Avia-Rudyco één de grootste Belgische clubs van het tienerwielrennen is. 

Om dat opzet te optimaliseren werden de werking en de structuur herbrond in een vzw met een veertigtal vaste medewerkers als omkadering van een geolied team met gediplomeerde trainers. Toen Sport Vlaanderen en Wielerbond Vlaanderen in 2014 een labelling voor wielerclubs in het leven riepen, haalde Avia-Rudyco ononderbroken de kwalificatie “gouden jeugdclub”. Hoe kon het ook anders met provinciale, Vlaamse en Belgische titels in vrijwel alle disciplines en alle categorieën? Toch ligt de klemtoon niet initieel op de resultaten maar wel op de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van de tieners in een ongedwongen context, al blijft winnen blijft de prettigste bijkomstigheid.

Avia-Rudyco-Janatrans volgt de nooit stilvallende rush inzake begeleiding, training, materiaal, … waarin het een trendsetter wil zijn die zijn renners ten goede komt. De club onderschrijft bovenal de waarden die in de Panathlonverklaring (‘Ethiek in de Jeugdsport’) worden omschreven.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten