donderdag 16 december 2021

Dries DE POOTER rolt van de ene verbazing in de andere

 

 

Dries De Pooter (Geel) werd, na bescheiden jaren als aspirant en als nieuweling, een almaar betere junior met als eerstejaars drie regionale overwinningen, opgelijst door vierde plaatsen in de Vlaams-Brabantse Pijl - Korbeek-Lo en in de Arend der Juniores - Rekkem, vijfde in de openingsrit van Aubel-Stavelot-Thimister (2.1) en tweede (na Milan Paulus) in de Ardennenkoers van Vresse-sur-Semois.


Dries DE POOTER full gaz tijdens het BK tijdrijden in Koksijde.

Dries profileerde zich als een adept van de tweede seizoenshelft. Tijdens het gebaldeseizoen 2020 ging dat automatisch. Vooral zijn nationale tijdritten waren uitstekend met zowel in Zolder als in de Memorial Igor Decraene een derde plaats. Dat inspireerde hem om van het verlate en van Middelkerke naar Koksijde verlegde kampioenschap van België een doel te maken.

Dries wenste zich meer turbulentie dan er op de zonovergoten 20 september 2020 aan de Hoge Blekker stond. Zijn titelverovering werd al evenmin gediend door de meest ideale omstandigheden. Het begon met een vroege lekke band. Tijdens zijn inhaalmanoeuvre moest hij figuurlijk de tenen uitkuisen. Ondertussen reden de clubmaats Ramses Debruyne en Bob Poelmans in de aanval zodat hij geamuseerdkon toekijken en de eigen batterijen heropladen. Ramses en Bob zongen het langdurig uit maar werden bijgehaald. De Oost-Vlaamse vrijbuiters Yorben De Troyer, Siebe Deweirdt en Obie Vidts namen het voortouw tijdens de voorlaatste elf kilometer over en leken het podium te mogen schikken. Dat was evenwel zonder de waard - Dries gerekend die met de onvermoeibare smaakmaker Ramses Debruyne een tandem vormde om tot bij en over het verbauwereerde koptrio te flitsen.

Zondag 20 september 2020 was sowieso zijn mooiste koersdag tot dan toe en bovenal de aanhef van nog meer fraais. Dries mocht belofte debuteren de gewaden van SEG Racing Academy, een voorrecht! Hij werd als 18-jarige nergens zoekgereden, maar haalde in vrijwel al zijn rittenkoersen één top 10 in de daguitslag én een behoorlijk eindklassement. Dan mag je stellen dat er nog aardig wat rek op je zit. 

In het verlengde daarvan mocht hij vanaf 1 augustus 2021 op stage bij Intermarché-Wanty-Gobert, een constructie die zich in 2022 zal herhalen maar die dan, met voortschrijdend inzicht, en dan verlengen in een effectief contract. 

Tijdens de eerste helft van het seizoen 2022 is er nog een ideale tussenstap bij Hagens Berman Axeon, de Amerikaanse continentale formatie van Axel Merckx en Koos Moerenhout. De nòg een half jaar jongere Est Madis Mihkels (knap derde op het WK der beloften in Leuven) legt hetzelfde traject af met het continentale Ampler Development Team als tussenstation.

Dries wil niet nalaten om ook het abdicerende SEG blijvend in zijn successtory te betrekken, het is er de basislegger van maar  Hagens Berman Axeon bood hem nog meer en beter en legt ook een rijkere portfolio voor.

 

De nazomer (13de in de Jef Scherens, zijn kompaan Danny van Poppel aan winst geholpen in Zottegem, 4de in het BK, …) leek opnieuw een sprankelend najaar in te luiden maar een zware val in de openingsrit van de Deutschland Tour onderbrak maar er volgde toch nog een opperbeste Circuit des Ardennes en een knappe zevende plaats in de Ster van Zwolle als afsluiter.

Son moment suprême viel hem eind juli te beurt tijdens de koninginnenrit van Tour Alsace met terminus op La Planche des Belles Filles, die hij als tiende bereikte luttele seconden na onder anderen dagwinnaar Santiago Umba (Col.) en good old Sébastien Reichenbach. De hoogtemeters waren al langer Dries’ natuurlijke bondgenoten maar dat ze dat ook op die hoogte zouden had hij in al zijn bescheidenheid niet verwacht.

Het geeft hem vleugels voor zijn volgende stappen. Na SEG dreigde hij de stap terug maar zijn manager Bart van Haaren toonde zijn vakkundigheid zodat Dries op de ingeslagen weg verder kan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten