maandag 27 december 2021

 Liam VAN BYLEN werd in 2021 opnieuw een gelukkige coureur

Een val met pijnlijke gevolgen (staartbeentje!) tijdens de laatste training op donderdag weerhield er Liam van om op tweede kerstdag deel te nemen aan het BK omnium. Woensdag hoopt hij er op de nationale sprint wel bij te zijn om zich in de gunst te werken van bondscoach Nicky Cocquyt en eventueel geselecteerd te worden voor internationale meetings.

Liam was bij de aspiranten een kleine Il Imbatido. Drie Belgische (omnium in 2015 en 2017, op de weg in 2017), twee Vlaamse (2015 en 2017), en vier Antwerpse titels werden de highlights in ruim dertig overwinningen.

Bij de nieuwelingen werd het veel minder. Als eerstejaars werd hij door groeipijnen gekweld: een onevenwicht in de bovenbenen dat door Lieven Maesschalck met gerichte oefeningen bijgesteld werd. Als tweedejaars was hij terug van weggeweest met twee nieuwe titels: het dierbare BK ploegentijdrijden met de kompanen van Acrog-Tormans, derde in de uitslag maar eerste Antwerpenaar in het ‘open’ PK in Voortkapel/ 

Liam VAN BYLEN haalt het in Scheldewindeke van Steffen DE SCHUYTENEER en werd daarmee één der zeldzamen die de aanstaande nationale zegekoning in 2021 van 'n overwinning kon houden.



Hij behaalde slechts twee (regionale) overwinningen maar met een duidelijke meerwaarde. De eerste werd in Scheldewindeke (80 dln.) behaald op regérend kampioen en aanstaande zegekoning Steffen De Schuyteneer en dat konden er in 2021 maar weinig zeggen. De tweede kwam er 2,5 maanden later in Klein-Sinaai, waar hij Mauro Cuylits (nochtans outstanding in die periode) over de knie legde.

Liam keerde tijdens het tussenseizoen 2020-2021 van Canguru - QTS - Air College naar moederclub Acrog-Tormans Balen terug. Hij zag op tegen de verre verplaatsingen naar de West-Vlaamse groepstrainingen en werd bovendien door het oude nest teruggevorderd. 

Was dat een zegen of een vloek dat hij op het BK aan de ploegtucht gebonden was toen zijn kompaan Niels Driesen met Liam Coninckx en Victor Vaneeckhoutte de vlucht vooruit nam? Een zégen want in de sprint voor de vierde plaats moest hij het afleggen tegen Steffen De Schuyteneer. Dat herhaalde zich in Herman Vanspringels Diamond, waar hij er ook Nolan Huysmans moest tussen laten.

Dat deerde hem evenwel niet na wat hem in 2020 was overkomen: amper zes koersen uitgereden met een 12de plaats in het BK van Liedekerke als twijfelachtig slotakkoord. En die vertwijfeling kon hij tijdens de aansluitende winter op last van de pandemie niet wegvlakken in de Blaarmeersen want die tempel onwrikbaar op slot.

Dat kan hij tijdens deze donkere weken dus wel met een 4de plaats in het VK omnium, een 5de in het BK puntenrit en een 3de in het BK-keirin. Woensdag hoopt hij ook dicht te eindigen in het BK-sprint.

Benieuwd of hij de kattesprong van bij de aspiranten nog in de benen heeft en waarmee hij een beetje refereerde naar zowel Robbie McEwen als naar Caleb Ewan. De kattesprong kreeg hij een beetje in de genen mee langs de kant van mama Petra, een verre verwante van … ‘Poeske’ Scherens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten