vrijdag 31 december 2021

Jasper BERTELS en Inias LETEN 

spannen de Blaarmeersen-kroon

 

 

Jasper Bertels en Inias Leten zijn de absolute uitblinkers van de baankampioenschappen aan de Blaarmeersen totnogtoe. 

Een verrassing is dit niet want Jasper en Inias werden in de opgetelde baankampioenschappen van 2019-2020 reeds tweede (na Yoran Van Gucht) respectievelijk vierde. Kers op de taart was hun titel in de madison.

Jasper Bertels en Inias Leten vormen een tweespan zoals Gianluca Pollefliet en Noah Vandenbranden twee winters geleden maar met een duidelijk niveauverschil in hun voordeel, voegt Jasper er haastig en nederig aan toe. Gianluca en Noah zetten tijdens de twee gereduceerde campagnes op de weg bij Acrog-Tormans ook grote stappen en mogen als neo-belofte opdraven met Lotto-Soudal u23. Jasper en Inias verenigen zich bij Van Moer en willen na een sprekend seizoen op de weg ook gesolliciteerd worden door één van de beste beloftenteams. Ziedaar de toekomst terwijl de actualiteit aan de Blaarmeersen leert dat het voor beiden geen overwalk werd.

Bertels zette meteen de toon. Hij werd (na Milan Van den Haute) al tweede in het Vlaamse omnium en wilde primus zijn in het Belgische. Hij won de eerste twee nummers, de scratch en de temporonden. In de afvalling reed hij langdurig voorop met Stian Van Oudenhove maar zag tenslotte een imponerende Milan Van den Haute, Stan Dens en Yorick Slaets passeren. Jasper kon in de afsluitende puntenkoers tegen een stootje. Stan (jongere broer van Tuur) Dens was de enige die hem nog in verlegenheid kon brengen. Winst in de eerste twee tussenspurten stelde hem nog meer op zijn gemak. De eerste mooie buit was gauw binnen.

Jasper BERTELS - Inias LETEN, het koningskoppel van de madison.
Elk afzonderlijk blonken ze ook uit in de meeste individuele nummers.

(Foto's Jean KNOP)


Nog twee titels (scratch en dus madison) zouden volgen voor de verbazende Lierenaar. Dat het zo’n vaart zou nemen had Jasper niet durven hopen want in november kampte hij nog met een ijzertekort.

Inias Leten (Deinze) was eigenlijk nòg iets straffer dan zijn Lierse kompaan. Na de keirin in 2020 won hij de puntenrit met een late winstronde en de dubbele punten van de tweede plaats in de eindsprint om titelverdediger zijn zwart beest Yoran Van Gucht te onttronen. Winst in de madison maakte het nòg mooier en om het duo Steffen De Schuyteneer - Milan Van den Haute af te houden, moest het er helemaal op zijn en dat was het dus. Jasper en Inias kwamen meteen aan de leiding en dat was een tweesnijdend zwaard. Op hun meesterschap stond evenwel geen maat nadat ze gepast meeschoven met twee andere duo’s die de vlucht vooruit namen en liefst zeven tussenspurten wonnen.

Jasper Bertels en Inias Leten waren in 2021 bescheiden op de weg.  

Ik tekende Jasper in 2021 slechts driemaal op in 2021: 2de (na Yorick Slaets) in Hamme, 6de in Stok-Kortenaken en 15de in het BK tijdrijden en Inias enkel als vierde in Kluizen-Evergem.

Winnen op de weg deed Jasper in al zijn jaren nog maar één keer: als tweedejaarsnieuweling in Rijkevorsel, waar hij onder meer Aaron Dockx achter zich hield.

In 2021 werkte hij wel een druk pisteprogramma af met het EK en het WK. In dat laatste werd hij met Renzo Raes zevende in de ploegkoers. Dat wil hij komende zomer aan de zijde van Inias Leten verbeteren. Jammer dat de internationale meeting van januari in Apeldoorn is afgelast.

 

Inias daarentegen behoorde tot de betere nieuwelingen. Als eerstejaars won hij meteen in Beveren-Waas en hij klasseerde zich in de kampioenschappen: 2de (na Yoran Van Gucht) in het Oost-Vlaamse, 3de (na Yoran Van Gucht en Victor Hannes) in het Vlaamse en 4de in het Belgische. Dan word er van je wel één en ander verwacht als tweedejaars maar het werd vrijwel een maat voor niets, maar dat zal in 2022 grondig veranderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten