woensdag 15 december 2021

Een jaar éérder dan Cian UIJTDEBROEKS

 

Duarte MARIVOET SCHOLIERS

rijdt al in 2022 voor Auto Eder


 

Zijn Portugese voornaam is door zijn papa bedacht en betekent ‘voortvarend beschermer’. Toch is Duarte een volbloed Vlaming uit Kontich, die zijn voorlaatste ASO-jaar economie - moderne talen volgt in het Sint-Gabriëlscollege in Boechout.

 

Duarte SCHOLIERS MARIVOET in Affligem
met de gele leiderstrui van de Topcompetitie.

Bij de aspiranten legde hij een bescheiden traject af maar als nieuweling zette hij fikse stappen. Zijn allereerste overwinning in Tielt-Winge had een duidelijke meerwaarde. Nadat hij Yarno Van Herck, zijn enige medevluchter, in de slotronde van zich had afgeschud, bundelde Acrog-Tormans met zijn zessen de krachten maar Duarte reed almaar verder van hen weg om met ruim een minuut voorsprong te winnen. Tien dagen later voerde hij een nòg stràffer nummer op in de Ardennenkoers van Herbeumont. Op de tweede klim was Gilles Dockx de enige die Duarte kon volgen en van wie hij in de eerste lokale ronde wegreed om met bijna 100 seconden voorsprong te winnen. Tim Meeusen, de talentscout van Bora-Hansgrohe, keek er met openvallende mond naar en wist genoeg. 

Een maand later ontglipte Duarte de Triptiek Ardennais, waar hij (mede door een aflopende ketting in de openingsrit) in dezelfde tijd eindigde als de kloeke Theodor Storm (Isorex), die ook zijn gelijke was in de matinale tijdrit op de slotdag maar die in de afsluitende overroepen koninginnenrit één tel toegaf aan de Deen.

Eén en ander kon Duarte eind augustus niet bevestigen in de Ardennenkoers van Couvin. Hij trok er snipverkouden naar toe en kon nauwelijks praten. Hij was beter thuisgebleven maar hij wilde zijn magische gele trui van de Topcompetitie verdedigen en dat deed hij met verve, waarmee hij bewees ook in moeilijke omstandigheden zijn limieten voor zich te kunnen uitduwen. Hij spurtte zelfs mee voor de vijfde plaats en sprokkelde met zijn negende plaats kostbare punten maar kon niet beletten dat dagwinnaar Steffen De Schuyteneer tot op elf punten naderde die hij in de slotmanches in Jemeppe en Affligem met overschot ongedaan maakte.

Foetsie mooie gele trui maar duurzamer was dat Duarte Marivoet Scholiers naar Duitsland werd genood voor allerlei testen, waarbij vooral zijn wattages in het oog sprongen. In oktober werd hij opnieuw uitgenodigd om zijn kleerkast te passen en recentelijk voor drie dagen naar Tegernsee (München) voor een uitvoeriger kennismaking mét de World Tour - renners. Hij kreeg er een zee van informatie over sportvoeding, juiste omgang met sociale media en een antidopingbad. Ook inspanningstesten en bikefitting waren er uitgebreid aan de orde. 

Daar staan je dan als eenvoudige, niet eens 17-jarige jongen (°2.2.2005) uit Kontich, gerold in één van de epicentra van het topwielrennen. Wie hem dat pakweg een jaar geleden had voorgespiegeld, die zou hij meewarig wandelen gestuurd hebben.

De zoete realiteit is dat Duarte, tot spijt van wie het benijdt, reeds in 2022 uitkomt voor Auto Eder, het opleidingsteam van Bora-Hansgrohe, waarvan Cian Uijtdebroeks in 2021 deel uitmaakte maar als tweedejaarsjunior. 

Voor Duarte Marivoet Scholiers wenkte het reeds als eerstejaarsjunior  zodat hij twijfelde om die stap te zetten maar hij werd over die streep getrokken door ex-renner Daniël Moenaert

Duarte belandt in een compact internationaal gezelschap met ook Martin Barta (Tsj.), Max Bock (D.), Matteo Cross (D.), Emil Herzog (D.), Mathieu Kockelmann (Lux.), Romet Pajur (Est) en Mees Vlot  (Ned.).

Dit gezelschap zal aan een respectabel aantal 1.1 en 2.1 - koersen deelnemen te beginnen met de Guido Reybrouck Classic op 22 maart in het iconische Damme, dat een erelijst van jewelste kan voorleggen en waarop Duarte Marivoet Scholiers, na twee afgelastingen omwille van Covid-19, graag de volgende edele schakel zou zijn. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten