dinsdag 7 december 2021

Taco van der HOORN 

de Nederlandse Thomas DE GENDT

Reeds op 10 mei werd één van dé topprestaties van 2022 neergezet. Taco van der Hoorn lanceerde in de derde rit van de Giro zelf de vroege vlucht waarna hij het voortouw niet meer losliet. De cijfers van die knalprestatie: met enkele anderen vrijwel 190 km. of 4,5 halfuur in de aanval met een maximale voorsprong van 6’30” aan een uurgemiddelde van 43,6 km.! In-cre-di-bi-le !!!


Taco van der HOORN knallend door de Oostkerkse Polders.

Deze 27-jarige geboren Rotterdammer kwam niet uit de lucht te vallen maar is bij nader inzien nòg straffer dan eerst ingeschat. Als tiener viel hij niet op, al koos hij zijn koersen kwalitatief uit, waarvan hij tien jaar geleden (toen nog in Moerkerke) de Guido Reybrouck Classic won in de spurt nog wel. Dat fraaie geesteskind van Hubert Van Nieuwkerke heeft nog meer kleppers in zijn portfolio. Taco leidde als belofte een anoniem bestaan maar kreeg toch een kans bij Roompot - Nederlandse Loterij die hij vanaf de nazomer van 2017 met beide pedalen greep. Eerst werd hij door Mathieu van der Poel, zijn enige medevluchter, nog overwonnen in Dwars door het Hageland maar drie weken later haalde hij het in de Schaal Sels, na passages op onverharde wegen, van Wout Van Aert en Tim Merlier

En toen kwam er een lelijke kink in de kabel. Met de terreinfiets maakte hij in november 2017 een zogezegd onschuldige val met een hersenschudding voor gevolg, die véle maanden nazinderde. Voluit trainen kon pas vanaf juni 2018. De zomer redden lukte niet meer, wel de nazomer die hij bekroonde met een slimme dagzege in de BinckBank Tour! Het leidde een recital van dichte ereplaatsen in én een zege in de Primus Classic. Half oktober 2018 won hij ook nog de Sluitingsprijs van Putte-Kapellen.  

Roompot - Nederlandse Loterij hield op te bestaan, maar Taco kon onverkort terecht bij Jumbo-Visma. Daar wachtte hem geen succesverhaal. Een derde plaats in de Omloop van het Houtland van Lichtervelde was zijn enig noemenswaardig wapenfeit. 2020 werd er, qua eigen resultaten, niet beter op. Zijn doorlopend dienende rol werd niet gevaloriseerd door Richard Plugge die hem op de stoep zette.

Taco, die nog 28 jaar moest worden, had het stilaan opgegeven om volwaardig coureur te blijven. Sportief asiel bij het continentale Beat was niet meer dan een pleister. Hilaire Van der Schueren herinnerde zich wel zijn beste dagen en haalde hem naar Intermarché-Wanty-Gobert voor een From Zero to Hero.

Intermarché-Wanty-Gobert, nieuw in de World Tour, beschikte niet over de allerbeste coureurs noch over notoire afwerkers. Aànvallen was de boodschap die Taco aansprak. Uitblinken is essentiëler dan winnen maar het één hoeft het ander dus niet àltijd uit te sluiten. Taco bewees het met een megasucces in de Giro, waarop hij nog een dagzege in de Benelux Tour en de Omloop van het Houtland (Lichtervelde) liet volgen.

Een hardrijder als Taco moet ook tot de beteren behoren tegen de klok, vermoed je dan. Toch niet en zelfs niet over korte afstand. Zo werd hij, met 1’21” meer dan Filippo Ganna, weliswaar aan bijna 51 km./u., pas 164ste op 184 in de openingstijdrit in Torino. Die antiprestatie (toch nog aan ruim 48 km./u.) herhaalde hij in de chronorace van de Belgium Tour in Knokke-Heist: 130ste op 143 met twee minuten meer dan Remco Evenepoel.

Langere tijdritten heeft hij nog niet gereden maar ik vermoed dat hij het ook daarin niet tot op het bot zou gaan omdat hij een geïmproviseerde één tegen allen prefereert boven een georganiseerde één tegen één.  

Taco (volgens de research van Nico Dick genoemd naar zijn bijna homoniem Taco van den Honert, een … hockeyer) gelijkt op zijn (één dracht jongere) landgenoot Jan-Willem van Schip, de wereldkampioen puntenrit van 2019 die in de Ronde van België van 2019 een vergelijkbare stunt realiseerde (183,4 km. à 43,1 km./u. gemiddeld) van Sint-Niklaas naar Knokke-Heist. Jan-Willem van Schip zou eveneens passen in het plaatje van Intermarché-Wanty-Gobert maar hij handhaafde zich bij Beat.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten