vrijdag 3 december 2021

En er volgt nòg méér van ‘dat’!

 

GENT-WEVELGEM

teveel gesleuteld aan het format

 

Gent-Wevelgem ontstond in 1934 met Gerhard Margodt en vooral Georges Matthys als créateur-fondateurs. Op Paris-Tours na werd aan geen enkele topkoers meer gesleuteld als aan de vlasklassieker, zelfs het vlas is er nauwelijks nog bij. Het leken wel ‘variaties zonder thema’: wijzigende startlocaties, al of niet via de Noordzeekust naar de Vlaamse hellingen, ommetjes naar de Franse Ardennen en in 1957, 1958 en 1959 met de Omloop Het Volk vervat in de Trofee van Vlaanderen.

 

Gent-Wevelgem nam na de Tweede Wereldoorlog een hoge vlucht. Toch bleef het een thuiskoers die vooral door Vlamingen gewonnen werd en niet van de minsten tussen wie enkel Roger De Vlaeminck (zowaar viermaal tweede) ontbreekt.

Zes renners wonnen driemaal maar niemand van hen scoorde een loepzuivere hattrick: Robert Van Eenaeme, Rik Van Looy, Eddy Merckx, Mario Cipollini, Tom Boonen en Peter Sagan (die met zijn ereplaatsen daarbovenop de primus inter pares is). 

Ook Marcel Kint, Raymond Impanis (2), Noël Foré, Leon Van Daele, Benoni Beheyt, Herman Vanspringel, Walter Godefroot en Freddy Maertens (2) werden verwachte winnaars.

Rolf Graf (1954) en Jacques Anquetil (1964) werden de meest verrassende buitenlandse winnaars. Toen Bernard Hinault in 1977 won, zat men in zak en as tot hij vier dagen later ook Liège-Bastogne-Liège won. Met Francesco Moser (1979) en Sean Kelly (1988) werden nog twee van de tien beste naoorlogse kampioenen op het hoogste schavotje geroepen.

De weersomstandigheden brachten Gent-Wevelgem wel eens in verlegenheid maar kregen hem nooit klein. Freddy Maertens (1975) en Ferdi Van den Haute (1978) wonnen edities in de sneeuw, Luca Paolini (2015) in de orkaan. In 2016 was er de vreselijke tragiek met het verongelukken van Antoine Demoitié.

Veel vrolijker word je van een anekdote uit 1945, toen Gent-Wevelgem … 29 juli als datum had. Briek Schotte werd na meerdere bandbreuken tot opgave gedwongen en reed met de fiets naar huis. Hij passeerde in Olsene en zag dat er daar een koers in de steigers stond. Hij schreef zich prompt in én won.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten